Отидете към основна версия

3 301 24

Незаконни доставки на гориво причинили трагедията в Крим

  • кораби-
  • пожар-
  • крим

На единия танкер е имало 30 000 барела втечнен газ

Незаконните доставки на гориво от Русия за Сирия са причина за възпламеняването на двата танкера край бреговете на окупирания Крим в началото на седмицата. Тогава при инцидента загинаха 14 души, а 6 изчезнаха безследно.

Огънят на двата кораба е пламнал след опит да се прехвърли гориво от единия на другия. По време на операцията двата танкера са били с изключени спътниковите системи за навигация, които помагат да се избягват сблъсъци.

През ноември американското министерство на финансите ги посочи сред извършителите на незаконни доставки на горива от Русия и Иран за режима на Башар Асад през последните години, припомня Financial Times. САЩ наложиха санкции на компаниите, оказващи подкрепа на Асад.

Изданието отбелязва, че практиката да се прехвърля товар от един кораб на друг в открито море, с изключени спътникови системи за навигация, е въведена, за да се скрие произходът на горивото, което се превозва към Сирия.

На единият от изгорелите кораби е имало 30 000 барела втечнен газ, съобщават от ClipperData, която следи данните за доставка и търговия със суровини. Въпросният кораб с име Candy е излязъл от пристанището Темрюкский на 20 януари, посочвайки като дестинация Ливан.

„Другият кораб – Maestro, е посочен като втория танкер, свързан с инцидента от понеделник. Но не можем да кажем какво е точното му местоположение, защото излъчва никакви сигнали за идентификация”, казват от ClapperData.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини