Отидете към основна версия

26 Януари, 2019 16:25, обновена 26 Януари, 2019 16:25 3 624 25

САЩ и талибаните се договориха за излизане на чуждестранните войски от Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • военни-
  • напускане-
  • договор

Процесът ще продължи 18 месеца

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Представители на САЩ и талибаните договориха проект за излизане на чуждестранните войски от Афганистан в хода на преговорите, които се провеждат в Катар. Новината съобщи представител на талибаните, цитиран от агенция Reuters. По неговите думи, в документа се съдържа призив за извеждането на чуждестранните войски от Афганистан до 18 месеца.

В края на декември 2018 г. вестник The Wall Street Journal съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е заповядал на Пентагона да подготви план за извеждането от Афганистан на 7000 американски войници. Малко по-късно официалният представител на Съвета за национална сигурност на САЩ Гарет Марк заяви, че президентът не е издавал подобна заповед и не е вземал подобно решение.

По официални данни към момента в Афганистан са разположени близо 14 000 американски военнослужещи, които участват в бойни операции, занимават се с обучението на афганистанските сили с цел в бъдеще последните да могат самостоятелно да водят борба с терористите. Също така в страната са позиционирани 16 000 военни от други държави – членки на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини