Last news in Fakti

28 Януари, 2019 15:57 1 264 8

Чуждестранните сили може да се изтеглят от Афганистан

  • афганистан-
  • преговори-
  • талибани

САЩ и талибаните близо до споразумение

Чуждестранните сили може да се изтеглят от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Представителите на САЩ и талибаните са постигнали принципно съгласие за работната рамка на мирен договор, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

С договора талибаните ще гарантират, че афганистанската територия няма да бъде използвана от терористи. Предвижда се и пълно изтегляне на чуждестранните сили от страната, за да започнат преговори между талибаните и афганистанското правителство.

„Имаме план за работна рамка, която ще бъде подготвена, преди да се превърне в споразумение“, заяви главният преговарящ от страна на САЩ Залмай Халилзад

Президентът на Афганистан Ашраф Гани изрази притеснения, че мирното споразумение може да бъде претупано.

„Искаме мир и го искаме бързо. Важно е обаче и благоразумието, за да не повторим грешките от миналото. Никой афганистанец не иска чужди сили в страната в дългосрочен план. Сегашното присъствие в страната е предизвикано от нужда, като може да бъде обмислено“, заяви Гани.

Той потвърди, че при сключване на споразумение е много възможно всички чуждестранни сили да напуснат територията на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 толерантен

    13 0 Отговор
    Браво на бай Дончо. Да вземе да си прибере негрите и от България.
  • 3 Бай хой

    13 0 Отговор
    А уж сащ с терористи не преговаряха. А сейчас явно и колегиално.
  • 4 БА-баняджия

    9 1 Отговор
    Лелее останах без работа....
  • 5 Психолог

    1 6 Отговор
    До "баняджията" или "госпожицата"(както ти хареса) стига с тия комплексарски коментари, иди и ти ако ти стиска, може и без да си в БА.
  • 6 Valentin

    11 0 Отговор
    Истинта е,че САЩ са в криза-икономическа и политическа.Задълбочаваща се криза в аритметична прогресия.Затова и по-лека лека навиват платната навсякъде по света,където са били.Голяма война им трябва за да ги изправи на крака,за рестарт.И трябва да са победители при това,иначе е свършено с тях,може би въпрос на едно десетилетие.Ако им стиска да почват,ма надали.
  • 7 сеир

    8 0 Отговор
    Брях какъв резил само!
  • 8 Бай хой

    5 1 Отговор
    И кво ся? Поредната война загубена от България благодарение на най мощните, модерни, цивилизовани, технологични и богати западни съюзници. Нищо ново под слънцето.
Новини по държави: