Отидете към основна версия

2 337 13

САЩ прекратяват масовото подслушване

  • подслушване-
  • шпионаж-
  • сащ-
  • агенция-
  • разговори

Ежегодно се събират стотици милиони записи на телефонни разговори

Снимка: Shutterstock

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) обмисля да прекрати някогашната си тайна програма за наблюдение, чрез която ежегодно се събират стотици милиони записи на телефонни разговори, включително на такива, провеждани от американци.

Обмисля се прекратяване на програмата поради липсата на оперативна стойност на тази информация, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки нови източници, запознати с въпроса.

Прекратяването на програмата, която бе оповестена публично от Едуард Сноудън преди близо шест години, ще представлява зашеметяващо отстъпление от страна на американската шпионска агенция, която неведнъж твърдеше, че събирането на метаданни за разговори е жизненоважно за националната сигурност, предаде БНР.

Люк Мъри, съветник по националната сигурност на републиканското ръководство на Конгреса, заяви в интервюто, че NSA не е използвалa програмата през последните шест месеца и може да не търси нейното подновяване, когато части от т.нар. "Патриотичен акт" започнаха да изтичат в края на настоящата година. Вестник "Ню Йорк таймс" също съобщи преди време, че Агенцията за национална сигурност вероятно ще закрие програмата за наблюдение и подслушване на телефонните разговори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини