Отидете към основна версия

3 049 27

Сигурността на Балканите е много крехка

  • балкани-
  • сигурност-
  • къртис скапароти

Къртис Скапароти смята за важен диалога между Сърбия и Косово

Снимка: БГНЕС/EPA

Ситуацията със сигурността на Балканите е много крехка. Това заяви командващият на европейското командване на САЩ генерал Къртис М Скапароти, цитиран от Fox News.

Той говори пред Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ. Скапароти подчерта, че балканският регион е от стратегическо значение и заяви, че има нужда от диалог между Сърбия и Косово.

„Всички очакваме преговорите между Сърбия и Косово за нормализирането на отношенията между двете страни. Мисля, че е възможно постигането на трайно решение, което да е приложимо и за двете страни. Русия подхранва регионалната неустойчивост в опит да попречи на балканските страни да постигнат напредък. Там не харесват идеите за евроатлантическа интеграция“, заяви Скапароти.

Според него Русия се противопоставя на независимостта на Косово. Скапароти заяви, че руската икономическа и военна подкрепа за Сърбия е насочена към запазване на нейното влияние в страната.

Той подчерта и важната роля, която силите на КФОР играят за опазването на стабилността в региона. Според него е важно да се поддържа мира на Балканите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини