Отидете към основна версия

3 075 18

САЩ ще се борят с Русия във... Венецуела

  • венецуела-
  • сащ-
  • русия-
  • николас мадуро

Засиленото присъствие на Москва в Западното полукълбо предизвиква безпокойство във Вашингтон

Снимка: БГНЕС/EPA

На сайта на Конгреса на САЩ беше публикуван законопроект, предвиждащ налагането на санкции срещу руснаци и други чужденци, които подкрепят президента на Венецуела Николас Мадуро, съобщават руските медии.

"Засиленото присъствие на Руската федерация в Западното полукълбо предизвиква безпокойство у Съединените щати и нашите съюзници в региона", се подчертава в документа.

Законопроектът по-специално предвижда забрана за получаване на американска виза за чужденци, "действащи в интерес на руското правителство в подкрепа на силите за сигурност на Венецуела".

Конгресмени са припомнили за изпращането на два стратегически бомбардировача ракетоносци Ту-160 във Венецуела от страна на Русия, които участваха в учения през декември миналата година. Отбелязва се, че Москва оказва финансова подкрепа на Мадуро, като предоставя заеми на венецуелската държавна петролна компания PDVSA.

Автор на инициативата за приемането на законопроекта е конгресменът от Демократическата партия Деми Васерман-Щулц.

През януари Венецуела беше разтърсена от вълна от протести срещу Мадуро. На 23 януари председателят на парламента и лидер на опозицията Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен държавен глава до провеждането на нови президентски избори. Гуайдо не признава за легитимни изборите през миналата година, в които Мадуро беше избран за президент.

Действията на Гуайдо бяха одобрени от повечето страни в Латинска Америка, САЩ и повечето страни от ЕС. В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Китай, Турция и др. Русия обяви за несъществуващ "президентския статут" на Гуайдо.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини