Отидете към основна версия

5 552 60

Исторически момент в науката! Снимаха черна дупка (СНИМКИ)

  • снимка-
  • черна дупка-
  • космос-
  • астрономи-
  • галактика

Екип от 200 учени стои зад голямото откритие

Снимка: БГНЕС/ EPA

Месец април 2019 година завинаги ще остане като паметен момент в науката. За първи път учени успяха да разберат как изглежда една черна дупка. И не става въпрос за симулация или графично творение на човешката ръка, а истинско изображение.

Астрономи успяха да заснемат първия образ на черна дупка – тя се намира в далечна от нашата галактика. Хиляди часове неуморна работа на голям екип стои зад важното откритие. Заснетата черна дупка беше описана от учените като „чудовище“ - тя е три милиона пъти по-голяма от планетата Земя.

Изображението е било заснето с помощта на проекта Event Horizon Telescope – мрежа от няколко взаимносвързани телескопа. Черната дупка се намира на разстояние от 55 милиона светлинни години от Земята. Младата Кейти Бауман на 29 години, работеща в екипа астрономи, е успяла да създаде специален алгоритъм, чрез който откритието е станало възможно.

Макар учените да разполагат с модерни и мощни телескопи, подобно откритие е истинско чудо, защото черната дупка се намира на огромно разстояние от нашата галактика. Това е и първото директно доказателство, че черните дупки съществуват. Откритието ще окаже огромно влияние на начина, по който гледаме на космоса оттук нататък. Черната дупка се намира в галактика, известна като М87.

Според Общата теория на относителността достатъчно компактна маса би могла да деформира пространство-времето до такава степен, че да се образува черна дупка. Учени от Националната фондация за наука разкриха изображението във Вашингтон на пресконференция. Екип от близо 200 души стои зад голямото откритие. Радиотелескопите, успели да заснемат черната дупка, са разположени на различни локации – от Антарктида до Чили.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Откриха планети с условия за живот

    Астрономи откриха две планети, чиито условия могат да са подходящи за съществуването на живот, съобщи Phys.org. Двете планети са разположени на 12. ...
    11.08.2019
    6 715
    18