Отидете към основна версия

2 786 11

В САЩ искат 18 месеца затвор за руската шпионка

  • мария бутина-
  • русия-
  • сащ-
  • шпионаж

Мария Бутина се призна за виновна в заговор за нелегална работа в полза на руското правителство

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Прокуратурата на САЩ поиска 18 месеца затвор за руската гражданка Мария Бутина, според съдебни документи, цитирани от РИА Новости.

"Държавният прокурор с уважение препоръчва осъждането на Мария Бутина на 18 месеца лишаване от свобода и изразява надежда, че съдът ще изпълни поисканите съдебни препоръки," се казва в документите.

Мария Бутина беше задържана през 2018 г. Тя се призна за виновна в заговор за нелегална работа на руското правителство. Тя направи сделка със следователите и се отказа от провеждане на съдебен процес. Ако тя не се е била признала за виновна, е могло да бъде осъдена на дълги години лишаване от свобода.

Защитата и прокуратурата по-рано предложиха да депортират Бутина в деня на осъждането, 26 април. Тя самата се е съгласила с това.

По-рано присъдата беше отложена, защото прокуратурата искаше да изчерпи възможностите за сътрудничество с руската гражданка. Според съобщения в медиите, Бутина е била разпитвана от служители на специалния прокурор Робърт Мълър, но според запознати не е заемала важно място в разследването му.

По-късно Мълър потвърди обвинения срещу Русия за намеса в американските избори през 2016 г., но не намери доказателства за предполагаемото споразумение между централата на Доналд Тръмп и Русия. Наказателното дело срещу Бутина няма официална връзка с разследването на Мълър. Москва отрича "вмешателството", което ѝ се приписва, припомня РИА Новости

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини