Отидете към основна версия

9 267 39

Жива да бъде изгорена трансполова жена (ВИДЕО)

  • армения-
  • жена-
  • мъж-
  • трансджендър-
  • депутати

Призивът е на арменски депутати

Смъртни заплахи бяха отправени към първата регистрирана трансполова жена в Армения. Лилит Мартиросян е в първия член на ЛГБТ общността в страната, който застана на парламентарната трибуна. Тя произнесе прочувствена реч срещу дискриминацията по време на заседание на Комисията по правата на човека. Тя се солидаризира с общност, която е „изтезавана, изнасилвана, отвличана, обект на физическо насилие, изгаряна, жертва, нападана с нож, обект на опит за убийство, убийство, емиграция и грабеж". Мартиросян не пропусна да напомни, че трансджендърите в Армения са обект на „опозоряване и дискриминация в социалната, здравната, правната и икономическата сфера...оставени са без работа, бедни и морално изоставени".

По-рано през месеца пред парламента на Армения се проведоха редица протести срещу ЛГБТ, както бяха отправени и вербални атаки от страна на депутати по адрес на Лилит Мартиросян, включително и че трябва да бъде изгорена жива.

Премиерът и основната опозиция се обвиняват взаимно за решението да се позволи речта на Мартиросян. Последната заяви в интервю за британското издание The Guardian, че за първи път трансполова жена говори пред парламента за насилието срещу трансполовите хора. Мартиросян разказа, че мъж с нож е отишъл пред парламента и е обявил, че иска да я убие.

Депутат от опозицията призова „перверзните” да бъдат изгонени от Армения или изпратени в Холандия. „Нека жените да бъдат жени и мъжете да бъдат мъже”, призова Вартан Гукасян.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини