Отидете към основна версия

11 558 142

Само 27% от F-35 на САЩ са в бойна готовност

  • f-35-
  • сащ-
  • резервни части-
  • бойна готовност

44% от наличните резервни части са остарели

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Едва 27%, или всеки четвърти изтребител F-35 на САЩ, се намира в бойна готовност. Всеки втори, или 52% от машините, са в състояние да изпълнят само една бойна задача. Това се посочва в доклад на одиторите на контролно-ревизионния орган към Конгреса на САЩ.

„Липсата на необходими резервни части, закъснение в ремонтните дейности и неподходящи части „приковават” на земята F-35” се посочва още в доклада. Така например, самолетите от въпросния тип не са летели 30% от времето си в периода май-ноември 2018 г., тъй като за тях не е имало необходимите резервни части.

Една от причините за липсата на такива части е отсъствието на ефективна база данни за резервни части и консумативи за F-35, която би осигурила проследяване на тяхното местоположение, цена и други.

Друг проблем е наличието на остарели резервни части, поради бързото модернизиране на модела. „Така например, близо половината, или 44% от закупените вече части, не са подходящи за експлоатираните в момента F-35, които морската пехота прие наскоро на въоръжение” се посочва в доклада.

За осигуряване на ефективно функциониране на най-новите самолети F-35 по света, е необходимо драстично да се подобри логистичната мрежа за доставка на резервни части. „Без подобен план, Министерството на отбраната на САЩ няма да успее да се справи с разрастващия флот на F-35” е едно от заключенията в документа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Германия отхвърли F-35

    Решението на Германия да не закупи изтребители F-35 е стъпка, която може да попречи на страната да работи на същото ниво, като нейните партньори от НА ...
    29.04.2019
    26 667
    229