Отидете към основна версия

2 675 17

САЩ осъди Бутина на 18 месеца затвор

  • мария бутина-
  • шпионаж

Бутина се съгласява да сътрудничи на разследващите

Снимка: EPA

Руският агент, Мария Бутина, която се опита да проникне в американски политически групи, е осъдена на 18 месеца затвор и обяснява пред съда, "Аз унищожих собствения си живот", съобщава БиБиСи.

Бутина се опита да се намеси в Националната асоциация по стрелба в опит да въздейства на американските политики в полза на Москва. След като първоначално не се признава за виновна, тя по-късно промени позицията си, признавайки, че през декември е имало само един заговор.

30-годишната рускиня е задържана през юли 2018 г.

Тя е изправена пред депортиране веднага след изтърпяването на присъдата. Бутина коментира пред съда: "Родителите ми разбраха за ареста по сутрешните новини, в селската къща в сибирско село. Обичам ги скъпо, но ги нараних и морално, и финансово. Те страдат от всичко това".

"Аз унищожих живота си. Дойдох в Съединените щати не по някаква заповед, а с надежда и сега нищо не остана, освен покаяние." Въпреки твърденията на прокурора, че е навредила на националната сигурност на САЩ, Бутина заявява, че няма намерение да навреди на американския народ.

Съдията не откликва на извинението на Бутина, заявявайки, че нейните действия "застрашават националната сигурност на страната ни", съобщават американски медии.

"Това не е просто недоразумение на чуждестранен студент. Вие сте млада жена, умна сте, работите усилено. Желая ви всичко най-добро и късмет",коментира съдия Таня Чуткан.

Федералният прокурор Ерик Кенерсън описва Бутина като агент на чуждестранно правителство с "несъмнено сериозни" намерения, макар че не назовава нейната дейност - шпионаж. "Макар че със сигурност е вярно, че обвиняемата е американски студент. Тя направи това в полза на Руската федерация", допълва прокурорът.

Като част от сделката за признание на вина, Бутина се съгласява да сътрудничи на разследващите. Съдия Чуткан отбелязва в петък, че Бутина е предоставила "съществена помощ" на правоприлагащите органи. Прокурорите заявяват, че очакват сделката да предостави информация за усилията на Русия да се намеси в американската политика.

Прокуратурата допълва, че Бутина е ръководена от висш руски служител, за да проникне в консервативни политически групи, включително неназована организация, лобираща за оръжията, за която се предполага, че е гореспоменатата национална асоциация, която е в съюз с републиканската партия на Тръмп.

Случаят няма връзка с разследването на Мълър за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.

В изявление, прочетено в съда, един от прокурорите заявява, че през март 2015 г. Бутина е изготвила документ, наречен "Проект дипломация", който призова за неофициални комуникационни връзки между високопоставени американски служители и Русия.

Тя признава, че работи с двама американци и руски служител, по-рано руското правителство описа случая като "измислен".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мария Бутина се завърна в дома си

    Руската гражданка Мария Бутина се завърна в родния си град Барнаул, съобщи РИА Новости. Бутина потегли към Русия в края на миналата седмица.. Тя бе ...
    29.10.2019
    1 324
    7
  • САЩ освободиха Мария Бутина

    Руската гражданка Мария Бутина, която беше задържана по обвинения в шпионаж, ще бъде освободена, съобщи Би Би Си. Очаква се Бутина да пристигне в Р ...
    25.10.2019
    2 623
    4