Отидете към основна версия

5 178 50

Във Венецуела зоват за военен преврат

  • венецуела-
  • николас мадуро

Опозиционерът Хуан Гуайдо призова армията да престане да подкрепя Мадуро

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо, който беше признат като такъв от десетки страни по света, призова армията да престане да подкрепя Николас Мадуро, предаде Франс прес.

Гуайдо произнесе реч в Каракас, където се състоя символична церемония по полагане на клетва на няколкостотин негови привърженици, обединени в "комитети на народна мобилизация".

Гуайдо подчерта, че подкрепата на армията е фундаментална, но допълни, че времето минава и очакването не може да бъде вечно. Той каза, че военните имат историческата възможност да излязат от ситуацията с вдигната глава, като се присъединят към него.

Гуайдо призова привържениците си на протест на 1 май. Той планира това да бъде най-голямата демонстрация в историята на Венецуела, която ще му позволи да сложи край на узурпацията на властта, за която е виновен по думите му Мадуро.

Същевременно колумбийският външен министър Карлос Олмес Трухильо каза, че Колумбия ще продължи да оказва подкрепа на венецуелската опозиция и на венецуелския народ в стремежа им да възстановят демокрацията в страната. Това изказване той направи по време на среща с представители на Гуайдо.

Мадуро приветства излизането на Венецуела от Организацията на американските държави. Привърженици на Мадуро организираха в Каракас демонстрацията, за да отпразнуват това излизане.

Гуайдо пък призова Организацията на американските държави да не признава решението на Мадуро за напускането на Венецуела.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини