Отидете към основна версия

2 533 7

ЕС настоява Великобритания да плати

  • великобритания-
  • споразумение-
  • ес

ЕК иска страната да покрие задълженията си към съюза

Снимка: Shutterstock

ЕК обяви, че ще настоява Великобритания да покрие своя дял от бюджета на ЕС, дори да се стигне до излизане на страната без споразумение, съобщи EU Observer.

Европейски представители обявиха, че няма да предоговарят търговските отношения с Великобритания, преди страната да изплати задълженията си. Според последните договорки, Лондон ще трябва да изплати на ЕС около 44 млн. евро.

Сумата ще трябва да покрие бюджетните задължения до края преходния период в края на следващата година. На този етап британският парламент отказва да ратифицира договора, като излизането е отложено до 31-ви октомври.

Британският премиер Тереза Мей вече обяви оттеглянето си от своя пост, като вече започна борбата за лидерския пост в Консервативната партия. Основният кандидат за поста Борис Джонсън вече заяви, че спирането на плащанията може да даде на неговата страна допълнителен лост за преговори.

ЕК вече призна, че може да се стигне до излизане на Великобритания без споразумение. За това и ЕС актуализира плана си за непредвидени обстоятелства по време на преговорите.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини

  • ЕС е готов да съди Великобритания, ако...

    Европейският съюз може да предаде Великобритания на Европейския съд, ако Лондон не изплати дълговете си към бюджета на ЕС. Това заяви еврокомисарят по ...
    13.06.2019
    2 738
    6
  • Кой иска да бъде премиер?

    Десетима депутати се включиха в надпреварата за наследник на Тереза Мей начело на Консервативната партия на Великобритания. Няколко аутсайдери получих ...
    11.06.2019
    1 226
    3
  • Евроскептикът Борис: Няма да платя на ЕС

    Борис Джонсън, бившият британски външен министър и фаворит за приемник на Тереза Мей на премиерския пост, заяви в интервю, че ще откаже да плати " ...
    09.06.2019
    3 262
    20