Отидете към основна версия

12 051 82

Изтребител Ф-35 прелетя над Белия дом. Вижте защо

  • ф-35-
  • изтребител-
  • сащ-
  • полша-
  • белия дом-
  • доналд тръмп-
  • анджей дуда

Полетът бе извършен в закритата за полети зона

Снимка: Shutterstock

Изтребител-бомбардировач от пето поколение Ф-35 извърши вчера демонстрационен полет на малка височина над центъра на Вашингтон в чест на посещението на полския президент Анджей Дуда.

Самолетът премина с ниска скорост над Белия дом, където президентът на САЩ Доналд Тръмп имаше среща с полския държавен глава. Полетът бе извършен в закритата за полети зона над американската столица, но заради посещението на Дуда бе направено изключение. Тръмп, Дуда и други представители на САЩ и Полша наблюдаваха от Южната морава прелитането на изтребителя.

Половин час преди въздушната демонстрация Тръмп каза пред репортери, че Полша планира да закупи от САЩ 32 или 35 самолета Ф-35. Грохотът от самолета е отекнал силно в центъра на Вашингтон и е изненадал хората по улиците, които са се опитали да мярнат машината в небето, което след атентатите от 11 септември 2001 г. е затворено за полети.

На пресконференцията, последвала преговорите между Дуда и Тръмп, американският президент окачестви като впечатляващ демонстрационния полет. "Самолетът почти спря, като дойде над Белия дом", каза Тръмп.

Той съобщи, че САЩ и Полша са подписали съвместна декларация за сътрудничество в сферата на отбраната, в която се подчертава, че двете страни са стратегически партньори, имат общи ценности и цели, а приятелството им е "много силно и трайно". Американският министър на енергетиката Рик Пери съобщи пред репортери в Белия дом, че с Полша са подписани няколко споразумения, включително за удължаване на договора за доставки на втечнен природен газ.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини

  • САЩ тестваха хиперзвукови бойни глави

    Американските военни са провели тестове на хиперзвукови бойни глави, съобщи ТАСС. Тестовете са били проведени със система за въздушно изстрелване A ...
    14.06.2019
    3 774
    43
  • САЩ изпращат повече военни в Полша

    САЩ обмислят да изпратят допълнителни войски в Полша, съобщи Fox News. В момента полския президент Анджей Дуда е на посещение във Вашингтон. Той ве ...
    12.06.2019
    1 484
    31