Отидете към основна версия

15 471 130

Невидими изтребители могат да поразят С-400

  • с-400-
  • изтребители-
  • русия

Експерти анализират руските противоракетни системи

Снимка: Shutterstock

Американски експерти анализираха възможностите за противодействие на руските противоракетни системи С-400, съобщи The National Interest.

Според експертите С-300 и С-400 могат да са изключително ефективни срещу изтребителите от четвърто поколение като F-16. Това обаче може и да не важни за изтребителите от пето поколение като F-22 и F-35.

И двата изтребителя могат изпъкнат с много силна стелт технология. Според експерта от Центъра за военноморски анализи Майкъл Кофман руските противоракетни системи са снабдени със системи, които могат да откриват и да противодействат на нископрофилни самолети. Все пак е възможно те да се затруднят с насочването към стелт изтребителите като F-22 и F-35.

Тези изтребители се съсредоточават основно върху потискане на високочестотния обхват. В същото време нискочестотните радари могат да откриват и проследяват невидими бойци. Въпреки това тези радари може и да не успят да предоставят достатъчно добри координати за насочване на ракетите.

Според Кофман изградената мрежа за противовъздушната отбрана може да осигури възможността за ясно наблюдаване на стелт самолети, но не е сигурна дали може да осигури добра точност.

Все пак той смята, че Русия и Китай рано или късно ще решат тези въпроси. Все пак догонването може да продължи доста дълго.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 44 гласа.

Свързани новини