Отидете към основна версия

1 671 6

Саудитският крал Салман приема отново американски спецсили

  • салман-
  • саудитска арабия-
  • сащ

Пентагонът подкрепя ключов съюзник в региона срещу Иран

Кралят на Саудитска Арабия Салман одобри разполагането в кралството на американски сили за повишаване на регионалната сигурност и стабилност, предаде държавната осведомителна агенция СПА.

Целта е да се защити ключовият съюзник на Белия дом в региона от Иран. Пентагонът ще разположи няколкостотин войници, самолети и комплекси за противовъздушна отбрана

Пожелали анонимност американски представители казаха, че в Саудитска Арабия ще бъдат изпратени над 500 войници. Вече няколко десетки военни са пристигнали във военновъздушна база "Принц Султан", която е разположена южно от столицата Рияд.

В Саудитска Арабия не са били разполагани американски войници от 2003 г., от изтеглянето им в края на войната срещу Ирак. Американски сили, главно военновъздушни, бяха разположени в Саудитска Арабия през 12-те години между операция "Пустинна буря" през 1991 г., когато Ирак нахлу в Кувейт, и края на войната през 2003, при която беше свален Саддам Хюсеин.

Във връхната точка на операциите през войната в Ирак в база "Принц Султан" на 80 км от Рияд бяха базирани до 200 летателни машини. От щаба в Саудитска Арабия се командваха над 2700 мисии дневно, припомня АФП.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини