Отидете към основна версия

3 349 7

Пентагонът продължава разговорите с Турция

  • ф-35-
  • пентагон-
  • изтребители-
  • сащ-
  • турция

Турция е съюзник и стратегически партньор за нас, обявиха от Вашингтон

Снимка: Shutterstock

Турция и САЩ продължават да водят разговори след решението на администрацията на президента Доналд Тръмп за отстраняване на Турция от програмата за създаване на изтребители Ф-35, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

Турция е съюзник, стратегически партньор за нас. Ето защо винаги продължаваме да разговаряме, е посочила Лорд в отговор на журналистически въпрос дали има отстъпление от решението за отстраняване на Турция от програмата.

Белият дом съобщи на 17 юли, че решението на Турция да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно по-нататъшното ѝ участие в програмата за създаване на изтребители пето поколение Ф-35.

В отговор на въпрос дали изключване от програмата за Ф-35 ще се отрази на други покупки на Турция от САЩ, Лорд каза, че САЩ разграничават въпроса за Ф-35 от други дейности, които осъществяват с Турция. Този въпрос съвсем ясно беше проблем за С-400 и Ф-35, посочи Лорд. Според Вашингтон купените от Турция руски системи С-400 са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО и ще представляват заплаха за американските изтребители Ф-35.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини