Отидете към основна версия

3 430 25

Голяма крачка към мира

  • украйна-
  • размяна-
  • русия

Светът приветства Русия и Украйна

Снимка: БГНЕС/EPA

ООН оцени позитивно размяната на затворници между Русия и Украйна, съобщи РИА Новости.

Размяната беше осъществена през днешния ден. Според заместник – генералния секретар на ООН Фархан Хак от доста време се работи по решаването на този въпрос и това е позитивно.

„Русия и Украйна току що размениха голям брой затворници и това е много позитивна новина. Това е първа гигантска стъпка към мира и аз поздравявам двете държави“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Германският канцлер Ангела Меркел определи размяната като знак на надежда. Тя заяви, че трябва да продължи изпълнението на договореностите по Минското споразумение.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и въпросите на сигурността Федерика Могерини заяви, че по размяната са работили много активисти и юридически експерти. Тя заяви, че ЕС приветства действията на Украйна и Русия.

Сред разменените затворници бяха задържаните украински моряци след инцидента в Керченския проток и режисьора Олег Сенцов. Двете страни си размениха по 35 затворника.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Геополитически реверанс

    Търгове с обмена на пленниците не могат да свидетелстват за безусловно изпълнение на решение на Морски трибунал. Това пише в свой материал Foreign ...
    08.09.2019
    1 728
    11
  • Зеленски и Путин се договориха да спрат войната

    Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е провел телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, съобщи РИА Новости. Той обяв ...
    07.09.2019
    4 723
    30
  • Голямата размяна е факт

    Самолети, превозващи руски и украински затворници, са кацнали в Киев и Москва, съобщи РИА Новости. Самолетът, превозващ 35 украински затворници, е ...
    07.09.2019
    3 101
    15