Отидете към основна версия

4 258 22

Година след бруталното убийство: Саудитският принц проговори!

  • джамал хашоги-
  • турция-
  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман-
  • убийство

Принцът отрича лично да е поръчал убийството

Снимка: БГНЕС/ EPA

Саудитският принц Мохамед бин Салман заяви, че той носи отговорност за убийството на журналиста Джамал Хашоги. За първи път принцът говори открито за бруталното престъпление, извършено в Истанбул.

Близо година след бруталното убийство Мохамед бин Салман заяви, че той носи отговорност, защото покушението е се е случило по време на неговото управление. Престолонаследникът в Рияд е направил този коментар в документален филм за PBS, който ще бъде излъчен след седмица.

Мохамед бин Салман обаче не призна, че лично е поръчал убийството на дисидента. Турските служби и ЦРУ смятат, че подобно престъпление не може да бъде извършено без знанието на властта в Рияд. Джамал Хашоги беше убит на 2 октомври 2018 година в саудитското консулство в Истанбул.

Турските служби разкриха, че тялото на журналиста, живеещ в САЩ, е било накълцано на парчета, след което изнесено от дипломатическата сграда с куфари. Мохамед бин Салман разказва пред PBS, че няма как да следи действията на всички държавни служители в Саудитска Арабия. След убийството стана ясно, че специален екип от килъри е бил изпратен на турска земя, за да убие саудитския журналист. Той често критикуваше властта в кралството.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини