Отидете към основна версия

33 370 103

В САЩ предупреждават за възможна война близо до България

  • балкани-
  • война-
  • въоръжен конфликт-
  • босна и херцеговина-
  • българия-
  • сащ-
  • януш бугайски

Нестабилни и конфликтни Балкани подкопават националната сигурност на САЩ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ обсъди ситуацията в Югоизточна Европа, интересите на Вашингтон в този регион и увеличаващото се влияние на Русия и Китай, пише електронното издание Sarajevo Times.

Януш Бугайски, от Центъра за анализ на Европейската политика във Вашингтон, заяви по време на заседанието, че не предвижда нов въоръжен конфликт между Сърбия и Косово, но може да си представи война в Босна и Херцеговина.

„Не мисля, че в този момент ръководството на Република Сръбска би искало това. Но те се заиграват, играят си с идеята за отделяне, играят си с идеята за нефункционална и провалена държава. Бих казал, че Баня Лука всъщност е станала мястото с най-голямо руско влияние в региона. Вероятно по-голямо от това в Белград“, заяви експертът, като изрази убеждението си, че специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър реално ще се занимава повече с босненската криза, отколкото с диалога Белград-Прищина, предаде агенция "Фокус".

Участниците в заседанието се съгласиха, че е нужно по-голямо участие на САЩ в процесите. „Нестабилни и конфликтни Балкани подкопават националната сигурност на САЩ и едно дипломатическо отстъпление би било голямо поражение за САЩ. Ако си спомняте, ние сме инвестирали огромен дипломатически, политически и военен капитал в региона през последните 20-30 години. За нас всяко голямо поражение и нова война, специално в Босна или между Косово и Сърбия, би било голямо бедствие. Не само Русия и Китай ще спечелят от това, те ще използват този нов моментум, за да подкопаят другите европейски страни“, обясни Бугайски.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 31 гласа.

Свързани новини