Отидете към основна версия

10 275 66

НАТО без Турция ще спре да съществува

  • нато-
  • турция-
  • алианс-
  • експерти-
  • реджеп ердоган-
  • отбрана

Може ли НАТО без втората по големина армия?

Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

70 години след създаването си, Северноатлантическият алианс е изправен пред редица предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени с общи усилия. Такива бяха и призивите в кулоарите на срещата на НАТО във Великобритания – за единство, общи усилия и разбирателство вътре в алианса. Нещата обаче не са безоблачни.

Един от акцентите на натовските срещи се превърна Турция, която иска подкрепа от своите съюзници за военната си операция в Северна Сирия – подложена на критики от някои страни. Анкара си навлече гнева на Вашингтон и заради покупката на руски зенитно-ракетни комплекси С-400. Експерти обаче коментират, че макар да се говори за срив в отношенията между НАТО и Турция, е много малко вероятно алиансът да обърне гръб на втората най-голяма армия. Сценарият „Турция вън от НАТО“ не е реалистичен.

Кълъч Канат, директор във Фондацията за политически, икономически и социални изследвания, заяви, че без Турция НАТО ще се превърне в организация със сериозни стратегически и тактически проблеми. Според него алиансът ще стане „беззъб“ без турските въоръжени сили. Турция, която е в алианса от 1952 година, е стратегически ключов партньор, защото осигурява сигурност на изток, а освен това предоставя на НАТО стратегическите си протоци, пише „Дейли Сабах“.

Изданието цитира и Хюсаметин Инач – председател на катедрата по политически науки и международни отношения в университета „Думлупънар“ - според когото НАТО без Турция на практика не може да съществува. „Турция е страна, която дава възможност на НАТО да съществува като организация. Турция е в центъра на организацията, а не в периферията“, посочи той. Според Канат страната му е важен член на НАТО не само заради военната си мощ, а и заради дипломатическата и стратегическа сила.

В южната ни съседка експертите твърдят, че Турция гледа на НАТО като важен съюзник, въпреки че министърът на отбраната Хулуси Акар обвини партньорите, че са оставили Турция „сама“ в борбата срещу тероризма. Колко е важна Турция? „Дейли Сабах“ отчита основните плюсове за организацията от нейното членство в статия със заглавие: „НАТО без Турция: нищо повече от lame duck“. Изразът lame duck се използва в САЩ за описване на човек или организация, която е отслабена политически и наближава нейният край. Турция предоставя военноморска помощ на мисиите на алианса в Бяло море, като същевременно участва в много регионални инициативи – включително Постоянната морска група в Черно море SNMG. Турция е и домакин на натовски инициативи, като в западната провинция Измир е разположен щаб на НАТО. В провинция Адана има военновъздушна база, друга има в Диарбекир, а в Истанбул са силите за бързо разгръщане. В провинция Малатия е разположен радар AN/TPY-2 като част от ракетния щит на организацията. Освен това, само за 2018 година, Турция е допринесла със $101 милиона за общите финанси на алианса.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: