Отидете към основна версия

4 211 61

България предложи координационния център на НАТО

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • бойко борисов

Премиерът Борисов заяви, че страната не настоява за такъв

Снимка: БГНЕС/EPA

България предложи разполагането на координационен център на НАТО във Варна. Това заяви генералният секретар на групата Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Той напомни, че през тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море. Столтенберг говори по време на обща пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

„Обсъдихме това предложение. В момента тези функции се изпълняват от военноморския щаб на НАТО във Великобритания.

Ние сме благодарни за българската подкрепа за различни мисии на НАТО. Сега отбелязваме 15-та годишнина от присъединяването на България. Вие оказвате подкрепа за стабилността на Западните Балкани, което е важно за всички. Страната има принос за сигурността на Черно море, предоставяйки кораби на патрулите в региона. Ние подкрепяме присъствието на групата в Черно море“, заяви Столтенберг.

„Ние не настояваме, но предлагаме създаването на такъв център. Ние винаги сме били против военните флотове в Черно море. Центърът ще има възпиращ характер. Това беше обсъдено“, заяви Борисов.

Столтенберг поздрави България за повишените разходи за отбрана, които през следващата година ще възлизат на 3.25% от БВП. Той допълни, че вече се разглеждат варианти за това как групата да стане по-адаптирана към днешните условия.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: