Отидете към основна версия

5 143 21

Гледаме ли фиаско с коронавируса

  • професор-
  • коронавирус-
  • университет

Дали действията не са преувеличени

Снимка: БГНЕС/EPA

Опитите за отговор на коронавируса може да се разглеждат като фиаско в процес на изграждане. Това заяви професорът от университета „Станфорд“ Джон Йоанидис, цитиран от Daily Wire.

Професорът е експерт по епидиемиология и здраве на населението. Според него се вземат крайни решения, възоснова на ненадеждни данни.

„Разполагаме с данни, според които реакцията е прекалено голяма. Наричаме коронавируса пандемия, веднъж на столетие. Това обаче може да стане фиаско, веднъж на столетие.

В много страни бяха предприети крайни мерки. Ако епидемията започне да отминава в краткосрочен план, заради тези действия или други причини, социалното дистанциране може да бъде поносимо.

Колко време обаче трябва да се действа така, ако пандемията се разширява? Как политиците ще разберат, дали това е правилно“, заяви Йоанидис.

Според него последните данни показват, че крайните мерки вероятно са прекалени и могат да доведат до неприятни последствия. Той посочва, че ограничения брой тестове вероятно пропускат голям брой от заразените, което прави статистиката ненадеждна.

Може да се направи анализ по данните от кораба „Diamond Princess”. Пасажерите на кораба бяха основно в рисковата група.

Смъртността на кораба възлизаше на 1%. Ако приложим данните за цялостно насление на САЩ, смърността възлиза на 0.125%.

Поради ограничените данни, числата може да са 5 пъти по-ниски или по-високи. Тоест за американското население те може да варират между 0.05% до 1%.

Сезонния грип може да има по-високи статистики. Ако това е реално число, тогава няма смисъл от международните действия за предпазване.

Експерти оспорват тези числа, заради рисковите групи. Професорът обаче смята, че друг тип коронавируси от лек или простуден тип, могат да имат 8% смъртност сред жители на старчески домове.

Всъщност подобен тип вируси засягат милиони всяка година. Между 3% и 11% от тях биват настанявани в болници в САЩ.

Въпреки, че отдавна има системи за наблюдение на грип, вирусът рядко се засича в лаборатория. Въпросът е дали продължителна изолация не е по-голяма заплаха, ако всичко е прекалено като действия.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.

Свързани новини