Отидете към основна версия

3 311 16

Нови пречки пред европейци да вземат британски паспорт

  • великобритания-
  • виза-
  • брекзит-
  • борис джонсън

174 800 българи са поискали да останат в Англия след Брекзит

Снимка: Shutterstock

Живеещите във Великобритания европейски граждани, кандидатстващи за британски паспорт, са били изненадани с искане да представят здравна застраховка, покриваща и периоди на безработица. Представител на организацията The 3million, която защитава правата на европейците на Острова, съобщи пред “Индипендънт”, че са получили около 400 оплаквания през последните дни по въпроса.

Експертите ѝ смятат, че това е нова бариера, която се поставя пред желаещите да останат в страната след Брекзит. Тя е била въведена тихомълком чрез нови указания за предоставяне на британско гражданство и заради нея е възможно много хора да бъдат отхвърлени, макар да са покрили всички останали критерии и да са получили статут на уседналост.

Сред пострадалите е Лариса, която разказва пред вестника, че е подала молба за паспорт през януари и три дни по-късно ѝ поискали да представи документ за частна медицинска застраховка от 2013 г.

Такава се изискваше в миналото, но преди 3 г. правителството на Тереза Мей я отмени след сериозни критики, че противоречи на европейското право.

От The 3million казват, че в миналото една трета от молбите за паспорт са били отхвърляни заради липсата на пълна здравна застраховка и кандидатстващите са губили платената такса от 1300 паунда, което вероятно и сега ще се случи. “Хората гледат на британското гражданство като начин да гарантират своите права, тъй като схемата за уседналост може да бъде променяна за разлика от британския паспорт.

Ще бъде съсипващо да ти отхвърлят молбата по такъв начин, след като в продължение на месеци си събирал документи за статут на уседналост и си го получил”, коментира Майке Бон от организацията.

Експертите ѝ смятат, че европейците изпитват трудности и при кандидатстването за статут на уседналост, който им гарантира оставане на Острова след Брекзит. Причината е, че заради епидемията от коронавирус бяха затворени центровете и телефонните линии за помощ и спря приемането на документи по пощата. Остана само възможността за онлайн кандидатстване.

До момента 174 800 българи са заявили, че искат да останат след Брекзит във Великобритания. Кандидатствалите през април обаче са само 3400, което е наполовина по-малко от подадените молби от нашенци през март.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: