Потреблението на храна в италианските домакинства е спаднало с 10% през 2020 година, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa), позовавайки се на ново проучване на Coldiretti.
Основна причина за намаленото потребление е коронавирусната пандемия, която се отрази негативно на редица жизненоважни сектори. Италия е една от най-засегнатите страни в света от пандемията с над 35 000 жертви. Разходите за храна в италианските домакинства са намалели с 24 милиарда евро заради пандемията.
Производствените вериги също бяха засегнати от пандемията, а спад се отчита в продажбата на редица продукти като месо и риба, вина, сирена, плодове и зеленчуци. 57% от 730 000 селскостопански фирми отчитат спад на активността. Кризата трябва да послужи като пример за това колко е важна хранителната промишленост и хранителния суверенитет на една държава по време на подобна криза, посочват експертите.