Отидете към основна версия

4 573 33

САЩ: Загрижени сме за незаконните действия на Турция срещу Гърция и Кипър

  • сащ-
  • кипър-
  • майк помпео-
  • турция

Само часове преди пристигането на Помпео в Никозия започна съвместно военноморско учение на Кипър и САЩ в Средиземно море, което ще продължи до 20 септември

Снимка: БГНЕС/ЕРА

„САЩ остават загрижени за незаконните действия на Турция срещу Гърция и Кипър, напрежението не води до решение”, заяви американският държавен секретар Майк Помпео в Никозия в събота вечерта.

Турските предизвикателства и продължаващият конфликт в Източното Средиземноморие, както и укрепването на двустранните отношения бяха във фокуса на разговорите на Майк Помпео с президента на Кипър Никос Анастасиадис и външния министър Никос Христодулидис.

Ръководителят на американската дипломация бе на кратко посещение в Кипър в събота вечерта в критичен момент за Източното Средиземноморие, на фона на дипломатически усилия за деескалация на напрежението в него между Турция, Гърция и Кипър.

Визитата му демонстрира „искрената загриженост и интерес на САЩ за запазване на стабилността в региона”, подчерта президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Той потвърди пред Помпео готовността на Кипър за провеждане на преговори с Турция за разграничаване на морските зони между двете страни.

Външните министри на САЩ и Кипър Майк Помпео и Никос Христодулидис подписаха споразумение за създаване на Център за обучение по въпросите на сигурността.Той ще бъде изграден в крайбрежния град Ларнака с осигурено първоначално финансиране от САЩ, като програмите в него ще обхванат проблемите на сухопътната, морската и пристанищна сигурност, граничен контрол, киберсигурност.

Само часове преди пристигането на Помпео в Никозия започна съвместно военноморско учение на Кипър и САЩ в Средиземно море, което ще продължи до 20 септември.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.

Свързани новини