Отидете към основна версия

19 860 79

Руска журналистка каза, че Русия има право да стъпче арменците

  • маргарита симонян-
  • стъпче-
  • русия-
  • армения-
  • азербайджан-
  • журналистка-
  • благодарност

Провокативно изказване на руска журналистка

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руска журналистка предизвика политически скандал в Армения, след като заяви, че Русия има право да стъпче и да плюе по арменците. „След всичко, което направихте, Русия има пълното морално право да плюе по вас и да ви стъпче”, написа в социалните мрежи Маргарита Симонян, главен редактор на телевизия RT.

На фона на тлеещия от десетилетия конфликт между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах, руската журналистка с арменски корени изрази остро мнение към Ереван, обвинявайки местните власти в провокиране на Русия. Според нея действията на властта са антируски, защото са арестували бившия президент Роберт Кочарян, а освен това отказват да признаят Крим за руски.

Украинският полуостров беше незаконно анексиран през 2014 година, и международната общност отказва да признае анексията. Думите на Симонян бяха остро разкритикувани в арменското общество и получиха широк политически отзвук. Журналистката от пропагандната машина RT напомни на арменците за „еничарските ножове”, използвани срещу тях от Османската империя, и поиска да покажат благодарността си към Русия.

Мнозина арменци реагираха остро в социалните мрежи. Междувременно в Нагорни Карабах се водят кървави сражения, при които загиват и невинни цивилни. Турция подкрепя Азербайджан, докато руското влияние над Ереван е голямо. Всяко арменско правителство знае, че без защитата на големия брат от Москва, сигурността на страната не може да се гарантира. Изказвания като това на Симонян повдигат въпроса дали в замяна Русия няма да поиска от Армения да признае Крим.

Русия често използва историята и напомня на страните, които са били под руската сфера на влияние, че не трябва да се обръщат срещу нейните интереси. България също е сред страните, които са подлагани на външен натиск под предлога на „дълбоките културни и исторически връзки”, макар че десетилетия наред в страната ни бе наложен тоталитарен репресивен режим на управление. За разлика от Армения обаче към момента руското влияние в България не е толкова силно, каквото и през 2020 г. остава в бившата съветска република

Самата Симонян, която е с арменски корени, преди години е казвала в интервю, че не говори арменски. И макар да не говори арменски, тя твърди, че нейните думи са били отправени към арменските власти, а не към хората, от които „тя е част” по думите ѝ. Ректорът на Руско-арменския университет Армен Дарбинян каза, че „независимо дали е добро или лошо, арменското правителство е избрано от арменския народ и той заслужава уважително отношение”.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 61 гласа.

Свързани новини