Отидете към основна версия

4 000 49

Азербайджан: Армения продължава с терористичните действия

  • азербайджан-
  • сабина алиева-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • тероризъм-
  • сражения

Окупиращата Армения последователно и умишлено продължава да изстрелва бомби

Снимка: БГНЕС/ EPA

Окупиращата Армения продължава своите военни престъпления и терористични действия срещу мира и човечеството, използвайки специални ракетни системи срещу цивилни лица. Това се казва в изявление на Сабина Алиева, Комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан. ФАКТИ публикува изявлението без редакторска намеса:

Следвайки агресивната си политика, окупиращата Армения последователно и умишлено продължава да изстрелва ракетни бомби по гъсто населените места на Азербайджан. По този начин Армения открито нарушава устава на ООН, общите норми и принципи на международното право, включително международното хуманитарно право, особено Женевските конвенции от 1949 г. и техните допълнителни протоколи, както и договореното прекратяване на огъня, провъзгласяно на 10 октомври 2020 г. в 12:00 ч.

Съжаляваме, че на 17 октомври 2020 г. около 01:00 ч. въоръжените сили на Армения, които продължават да извършват военни престъпления и терористични актове, включващи престъпни елементи срещу мира и човечеството, отново удариха централните части на древната и гъсто населена Гянджа, вторият по големина град в Азербайджан, разположен далеч от фронтовата линия, с ракети от територията на Армения. Според предварителните доклади са убити 13 цивилни, включително 3 непълнолетни, 52 са ранени, а съдбата на 2 деца е безизвестна. Многобройни граждански съоръжения също бяха сериозно изложени на щети. Текат спасителни операции за спасяване на онези, които са попаднали под развалините.

И така, Армения за пореден път извърши военни престъпления, като се насочи към граждански лица на Азербайджан с военни провокации в нарушение на Резолюциите на СБ ООН (№ 822, № 853, № 874 и № 884), (1993), които изискват незабавно и безусловно изтегляне на окупационните сили от окупираните територии на Азербайджан. Фактът на редовни обстрели на град Гянджа, както и на Мингечевир, град със стратегическо значение за енергийната сигурност на региона, както и на други населени места в региона, още веднъж доказва, че агресорът Армения като моноетническа държава пренебрегва общите норми на международното право, както и МХП. Въпреки това, съгласно правилата на МХП, по-специално Женевските конвенции, в ситуациите на въоръжен конфликт страните трябва да правят ясно разграничение между цивилни и бойци, военни и граждански обекти.

Окупиращата Армения продължава своите военни престъпления и терористични действия срещу мира и човечеството, използвайки специални ракетни системи за насочване на цивилни лица в явно нарушение на Женевските конвенции от 1949 г. и техните допълнителни протоколи, особено Женевската конвенция (IV), свързана със защитата на цивилни лица по време на война (12 август 1949 г.), Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт, КПД на ООН, Виенска конвенция за международното право (1969) и други обвързващи международни инструменти за правата на човека. Следователно е необходимо водещите международни организации и световната общност да осъдят актовете на Армения и да вземат строги мерки срещу него.

По този начин, като се има предвид продължаващата политика на агресия, военни престъпления и терористични действия от Армения, които застрашават живота и здравето на цивилни граждани на Азербайджан и които са против мира и човечеството, ние незабавно и отново призоваваме международната общност да не мълчи на тези насилствени действия и да подкрепя нашата справедлива позиция, в изискването си от Армения да сложи край на своите престъпни деяния и да вземе решителни и обвързващи решения, които установяват международна правна отговорност.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини