Отидете към основна версия

31 661 234

В Северна Македония: Настояванията на България са отрова

  • северна македония-
  • македонски-
  • никола димитров

Вицепремиерът по европейските въпроси на западната ни съседка Никола Димитров, каза че за сънародниците му езикът е македонски

Снимка: БГНЕС

Българската блокада не е помощ, а напротив. Настояването на България за македонския език е отрова за двустранните отношения, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров в гостуване на телевизионния „Канал 5“, коментирайки ветото на София за приемане на рамка за преговори за присъединяване на Скопие към ЕС. Димитров беше цитиран от агенция "Фокус".

„Резервите на София към езика са инвестиция в лоши отношения. Ако София не иска да премахне тези резерви, тя може да ги запази като българска позиция, но това не е добре и не е въпрос на политика и държава, а на наука. Нашият език е македонски за нас, за ООН и ЕС. Това е посочено в проектодекларацията на ЕК и трябва да бъде същото в Рамката за преговори“, каза Димитров.

„Това ще бъде или общ успех, или общ провал, защото залогът в тази история не е само на Македония. Има силен европейски залог и за съседна България е много важно какво ще се случи“, казва Димитров.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 117 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: