Отидете към основна версия

8 617 167

Пендаровски: Не сме се събудили през 1944 с идеята, че сме македонци

  • северна македония-
  • идентичност-
  • стево пендаровски

Държавният глава отхвърли българската позиция

Снимка: БГНЕС/EPA

Основата на нашата идентичност са нашия език, а след това съвместната история с нашите сънародници. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю пред euobserver.

Македонските език и идентичност няма да бъдат обсъждани. Пендаровски заяви, че не е тайна, че правилата на македонския език са оформени през 1945 г.

Той признава, че езикът е много близък до българския. В същото време заявява, че това не е един и същ език.

Според него няма смисъл в твърдението, че македонската история до 1945 г. всъщност е българска. Пендаровски не смята за реално, да се каже, че тогава гражданите са се събудили и са решили, че вече са етнически македонци, като до тогава са били етнически българи.

Според него не е важно какво мисли България по въпроса, ако не стопира европейските преговори. Позицията, че македонски език и идентичност не са съществували до 1944 г., като идеята е да се формира небългарска идентичност, не може да бъде предмет на дискусия.

България настоява, когато Северна Македония се присъедини към ЕС, всяко споразумение на македонски, да се обозначава в документите на общността, като език, конто съществува само в устава на страната. Страната не подкрепя преговорите с македонската държава.

Оттам настояват първо да уточнят двустранните въпроси. Експерти смятат, че премиерът Зоран Заев следва две позиции, една от които пред македонските граждани, а другата пред българите.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: