Отидете към основна версия

6 865 32

Мафията е източвала евросубсидии за земеделие

  • ес-
  • субсидии-
  • мафия-
  • земеделие-
  • италия-
  • процес-
  • мафиоти-
  • схема-
  • източване на пари-
  • милиарди-
  • държавни служители

В схемата за източване на евросредства са участвали и държавни служители

Снимка: БГНЕС/ EPA

В Италия се води мащабен съдебен процес срещу мафията. Но този път не става въпрос за убийства, разпространение на наркотици или рекет, а за източване на европейски средства в особено големи размери. Според разследващите мафията е хвърлила око на 55-те милиарда евро субсидии, които се дават ежегодно за земеделие.

Това е нова схема, която включва не само мафиотски кланове, но счетоводители, политици и държавни служители, без които източването на средства от Европейския съюз би било невъзможно. Изглежда някои престъпни организации обръщат гръб на традиционните престъпления, свързани с наркотици и изнудване, и се насочват към по-печеливши, и същевременно по-малко рискови дейности. Каквито са евросредствата, предназначени за подкрепа на земеделските производители, пише Politico.eu.

Съдебното производство ще продължи поне година според прогнозите. Обвинени са 97 лица, а свидетелите са близо хиляда. Редица от тях са готови да нарушат своята омерта. Съдията по делото го определи като колосална измама, експлоатация на средства от ЕС в голям мащаб и „до съвършенство”. Делото може да промени начина, по който италианските съдилища третират подобен род измами. Към момента неправомерното използване на субсидии от ЕС често оставаше безнаказано поради продължителни съдебни производства. Но сега, когато прокуратурата разглежда тези престъпления като мафиотска схема, строгите антимафиотски закони в Италия могат да пратят обвиняемите в затвора с присъди до 25 години.

Случаят се следи с особен интерес и поради факта, че Италия трябва да получи 209 милиарда евро като част от фонда за справяне с последиците от коронавирусната пандемия. Съдебното дело може да докаже, че Рим гледа сериозно на подобни престъпления и няма да търпи злоупотреби. Публичният процес е кулминацията на четиригодишен труд на службите. Замесени са два мафитоски клана – Батанези и Бонтемпо Скави. Двата клана си делят влиянието над Торторичи (в планините Неброди) – родното място на убиеца, взривил с бомба антимафиотския прокурор Джовани Фалконе. През 80-те и 90-те години на миналия век двата клана водят война по между си, при която загиват 40 души, но в крайна сметка те заравят томахавката в името на общата цел – източване на евросредства.

По данни на разследващите двата мафиотски клана са изготвяли схеми за идентифициране на парцели земя, за които още не са били искани европейски субсидии. Координацията с държавните служители спомага мафиотите да си гарантират достъпа до въпросните парцели. Престъпниците си подсигуряват наем на земята или изнудват собствениците да я продадат, а до обработване на парцелите обикновено не се стига. Властите в Италия за първи път осъзнават, че мафиотските кланове злоупотребяват със субсидиите от ЕС около 2012 година, когато Джузепе Анточи, бивш областен управител на Неброди, налага проверки на миналото за кандидатите за средства. Това го прави мафиотска мишена и той се сблъсква с опит за покушение през 2016 година. Сега Антоци живее под 24-часова въоръжена охрана. Той също ще свидетелства по делото. Жертвите на тази мащабна схема са не само ЕС и данъкоплатците, но и обикновените местни фермери, сред които и млади хора, които искат да инвестират в земя и да печелят честно пари от земеделие, подпомагайки и италианското производство. Италианското правосъдие си е поставило ясна цел: да покаже на мафията и на своите партньори от ЕС, че това повече не може да продължава.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: