Отидете към основна версия

3 112 35

Ердоган се размечта! Издигна идеята за ислямска мегабанка

  • турция-
  • икономика-
  • реджеп ердоган

Турският президент призова също страните от мюсюлманската организация Д-8 да използват повече местни валути при търговията помежду си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган издигна идеята за ислямска мегабанка, базирана на онлайн платформа, която би могла да отговори на нуждите от ликвидност на ислямските финансови институции, както и на нуждите от финансиране на инфраструктурни проекти, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Ердоган посочи това по време на видеоконференция на Д-8 (Developing 8, организацията за икономическо сътрудничество, в която участват Бангладеш, Египет, Индонезия, Иран, Малайзия, Нигерия, Пакистан и Турция). Той предаде председателството над организацията (Турция бе председател от 2017 г.) на Бангладеш.

Ердоган призова също страните от мюсюлманската организация Д-8 да използват повече местни валути при търговията помежду си.

С цел да предпазим страните си от рискове за валутите е важно да се фокусираме върху търговията с местни валути, каза Ердоган.

Той говори и във връзка с пандемията от COVID-19. Турският президент заяви, че разработваната в страната ваксина ще бъде предоставена за ползване от всички, които пожелаят.

Ще предоставим ваксината за благото на цялото човечество, никой няма да бъде изоставен, каза Ердоган, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган подчерта също, че страните от Д-8 трябва да се съсредоточат върху производство с висока добавена стойност, базирано на високи технологии с цел силен и устойчив растеж.

В декларация от Дака, приета в края на видеоконферентната среща на Д-8, страните са потвърдили волята си за борба срещу расизма, дискриминацията, ксенофобията и ислямофобията във всичките им форми, съобщи Анадолската агенция.

В декларацията е изразена благодарност към президента Ердоган за лидерската му роля и усилия в подкрепата на целите на организацията.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: