Отидете към основна версия

3 491 3

Отчайващо ниска избирателна активност (СНИМКИ)

  • алжир-
  • избори-
  • парламент

Алжир избра нов парламент с множество нови независими кандидати

Снимки: ЕРА/БГНЕС

На 12 юни в Алжир бяха проведени предсрочни парламентарни избори. Особеното при тях беше множество нови независими кандидати и изключително ниската избирателна активност. До изборът се стигна след като дългогодишният президент Абделазиз Бутефлика беше принуден да подаде оставка преди 2 години.

Вотът беше бойкотиран от активисти и опозиционни партии заради репресиите срещу ежеседмичните шествия на протестното движение "Хирак", което почти беше забранено според новите правила за провеждане на демонстрации, въведени от правителството, лоялно към новия президент Абделмаджид Тебун.

Натискът на протестното движение "Хирак" принуди бившият президент Бутефлика да подаде оставка през 2019 г. след две десетилетия на власт, белязани от повсеместна политическа и икономическа корупция, безработица и репресии. Участници в протестното движение сега искат преходен период преди изборите.

Регистрираната избирателна активност на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Алжир е 30.2%, съобщи председателят на независимия национален избирателен орган Мохамед Шарфи. По време на проведените избори имаше сблъсъци и арести в населения предимно с бербери област Кабилия в Североизточен Алжир.

Президентът Абделмаджид Тебун каза, че резултатът от изборите ще бъде решен от мнозинството то гласувалите, независимо от избирателната активност. "Тези избори са нова стъпка към изграждане на нов Алжир", каза Тебун, след като гласува вчера в столицата Алжир. Резултатите от изборите се очаква да станат ясни по-късно на 13 юни.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Новият премиер на Алжир е с коронавирус

    Новият премиер на Алжир Айман Бен Абдерахман, който зае поста на 30 юни, е заразен с коронавирус. „Тестът на премиерът взет на 10 юли се оказа п ...
    11.07.2021
    1 722
    7
  • Променят конституцията в Алжир

    Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун пусна указ за промяна на конституцията на страната, съобщи ТАСС. Промените бяха одобрени от референдум в стр ...
    02.01.2021
    1 973
    3