Отидете към основна версия

2 647 18

Държава инвестира 1 млрд. USD в инфраструктура

  • сащ-
  • инфраструктура-
  • бюджет-
  • одобрение-
  • джо байдън

Конгресът на САЩ одобри сумата

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри план за развитие на инфраструктурата на страната в размер на над 1 трилион USD. Сумата беше одобрена през август от Сената на Конгреса и сега е изпратена на президента на САЩ Джо Байдън, който, както беше съобщено по-рано в Белия дом, ще я подпише в най-скоро време.

Планът, съгласуван от Белия дом и двупартийна група от сенатори, включва по-специално разпределяне на федерални средства за развитие на инфраструктурата в размер на 550 млрд. USD за 5 години. Преди гласуването американският лидер призова Конгреса да одобри плана. Според Белия дом, Байдън е разговарял по телефона късно вечерта на 5 ноември с конгресмени, обсъждайки важността на одобряването на проекта.

Представителите на прогресивното крило на Демократическата партия в долната камара не пожелаха да подкрепят този законопроект до последно, но след многочасови консултации с участието на президента се съгласиха.

Общата сума на одобрения на 5 ноември план е 1,2 трилиона USD. По-специално проектът предвижда отпускане на 110 млрд. USD за изграждане на мостове и пътища, 11 млрд. USD за програми за транспортна сигурност. Планира се още 39 млрд. USD да бъдат изразходвани за модернизация на обществения транспорт, 42 млрд. USD - за развитие на инфраструктурата на пристанищата и въздушните пристанища. 55 млрд. USD ще отидат за системата за питейна вода, програмата осигурява 65 млрд. USD за прокарване на високоскоростен интернет на населението, 73 млрд. USD се планира да бъдат инвестирани в транспортирането на чиста енергия.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Свързани новини