Отидете към основна версия

15 559 65

Русия атакува Донбас с дронове с германски двигатели

  • донбас-
  • русия-
  • украйна-
  • военна техника

Те са доставени от чешко предприятие, свързано с руските спецслужби

Снимка: Shutterstock

Руските военни са използвали в Донбас дронове, чиито двигатели са германско производство. Въпросните компоненти се произвеждат от чешка компания, ръководена от трима руски граждани, свързани с руските спецслужби. Това се посочва в анализ на британската компания Conflict Armament Research (CAR), съобщава германското издание Tagesschau.

CAR е изследвала е анализирала 6 различни модела на руски военни дронове и един цивилен модел от зоната на бойни действия в Донбан. В анализа се посочва, че дроновете са били глобявани в Русия, но компоненти като камери и двигатели често са постъпвали от други държави, включително и от Германия. Става дума за разузнавателните дронове с номер 2166, свалени от украинските военнослужещи през февруари 2017 г.

Дроновете са били с двигатели модел 3W-55i, производство на германската компания Modellmotoren Weinhold GmbH. От там са съобщили на CAR, че през октомври 2013 г. са изпратили частта в World Logistics Group в Чехия. По официална информацията, компанията е ликвидирана през 2018 г., а тримата нейни ръководители са били граждани на Руската федерация, а един е бил свързан с руските органи за сигурност.

Анализът показва, че Русия е използвала дронове с двигатели германско производство, купени чрез чешката компания, не само за Донбан, но и за разузнавателни полети в Европейския съюз. От CAR заявяват, че това не доказва, че World Logistics Group е действала от името на Русия, но проследяването на компонентите на руските дронове показва, че руските търговци на електроника купуват чужди технологии от името на руските агенции за отбрана и сигурност.

Авторите на анализа обясняват въпросната ситуация с доставката на части, с факта, че дроновете се състоят от компоненти, използвани в гражданската авиация. Това са т.нар. стоки с двойна употреба. Организацията отбелязва, че няма доказателства компаниите от ЕС да носят отговорност за използването на техните компоненти за военни цели. CAR акцентира и върху проблема с липсата на надлежна проверка на подобни компании след налагането на санкции срещу Русия заради войната в Донбас.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: