Отидете към основна версия

2 670 40

Омикрон може да намали ефективността на ваксините

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • ефективност-
  • пандемия

Все още не е ясно как действат ваксините срещу новия вариант

Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията заяви, че новооткритият вариант на коронавируса Омикрон "може значително да намали ефективността на ваксините и да увеличи риска от повторни инфекции“, тъй като това е "най-различаващият се вариант досега", предаде БНР.

Въпреки това, центърът все още призова неваксинираните хора да се имунизират, а тези, които вече са били ваксинирани, да получат допълнителна (бустерна) доза. "Все още има значителна несигурност, свързана с предаването, ефективността на ваксината, риска от повторни инфекции и други свойства на този вариант. На този етап, въз основа на нашия опит с предишни варианти, трябва да бъдем проактивни и да прилагаме мерки като предпазна мярка, за да спечелим време, докато придобием повече знания за новия вариант“, заяви директорът на центъра д-р Андреа Амон.

По-рано в петък Европейският съюз препоръча на държавите членки да преустановят пътуването от Южна Африка, където беше открит новия вариант, и от още няколко южноафрикански страни, в опит да се предотврати разпространението на щама Омикрон в Европа.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.

Свързани новини