Отидете към основна версия

3 353 29

Пред колапс ли е турската здравна система?

  • фахреттин коджа-
  • турция-
  • коронавирус-
  • колапс-
  • здравна система-
  • заразени-
  • омикрон-
  • локдаун

Увеличението в случаите на заразените се дължи на разпространението на Омикрон

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Смятаме, че на този етап няма опасност от колапс на здравната ни система, тъй като коефициентът на заетост на болничните легла в страната е 57,8 на сто, на леглата за интензивно лечение - 68,7 на сто, а на респираторите - 31 процента". Това посочи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа в писмено изявление след поредното заседание на Консултативния съвет за борба срещу коронавируса, предаде БТА.

Преди време министър Коджа бе акцентирал върху факта, че коефициентът на заетост на леглата за интензивно лечение е определящ фактор, когато се взима решение за или против прилагане на локдаун. "По-рано заявихме, че нашата здравна инфраструктура не е с неограничен капацитет. Към момента имаме проблеми във връзка с недостиг на легла в интензивните отделения в някои провинции, което ни затруднява, но в национален мащаб няма основания за тревога от колапс на здравната ни система", посочи той. Според министър Коджа увеличението в случаите на заразените се дължи на разпространението на варианта Омикрон. "Най-бързо и най-силно Омикрон се разпространи в Истанбул, като броят на заразените надхвърляше по 40 хиляди дневно.

Но през последните две седмици спадна под 20 хиляди дневно. В Ескишехир, който бе на второ място по разпространение на случаите на Омикрон, през последната седмица регистрирахме спад от една трета. Очакваме, че ще има спад и в други провинции", каза той. По думите на министъра от идната седмица в турските болници ще започне използването на антивирусното лекарство Молнопиравир, за лечение на пациенти с хронични заболявания над 65 години. Той посочи също,че в турските болници вече са доставени първите серии на местната ваксина Турковак за имунизиране на гражданите, подчертавайки, че Турковак е надеждна ваксина, при която учените не са установили странични въздействия. "Бустерната доза не трябва да се пропуска. Ваксините ни пазят от епидемията и нейните последици. А маските предпазват от заразяване, поради което трябва да продължи масовата им употреба", посочи здравният министър.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: