Отидете към основна версия

26 400 86

Ситуацията в Украйна създава проблеми на западната ни съседка

  • украйна-
  • русия-
  • александър вучич-
  • събрия-
  • икономика-
  • последствия

Води и до промени в цялата световна икономика

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ситуацията във връзка с военната операция на Руската федерация за демилитаризиране на Украйна води до тектонски промени в световната икономика и политика, създавайки проблеми за БВП на Сърбия и нейните граждани. „Има прекъсвания на световния пазар за много стоки, промени в политическите отношения, цялата световна политическа сцена се променя, всичко е различно. Понякога ми се струва, че ние, гражданите на Сърбия, не разбираме какво се случва около нас “, каза сръбският президент Александър Вучич по телевизия Курир.

„Това са буквално тектонски промени, много трудни за нас... Последиците са такива, че ние например не можем да внасяме кокс от Измаил, това е украинско пристанище, а той и е нужен за нашето производство на стомана“, каза Вучич.

Президентът на Сърбия говори за проблемите с доставките на суровини за рафиниране на петрол в Сърбия от Ниш, собственост на „Газпром нефт“, както и за намирането на начини за извършване на банкови разплащания с руски доставчици и компании в енергийния сектор. В този контекст той отбеляза как цените на петрола и петролните продукти са се повишили рязко.

Вучич подчерта, че очаква глобален недостиг на пшеница, "тъй като втората и четвъртата страна по отношение на производството ѝ се бият". Според него Унгария вече е наложила ограничения върху износа на пшеница, а Сърбия все още не е, защото преди това е произвеждала повече от нуждите си.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 83 гласа.

Свързани новини

  • Съседите ще получават непрекъснато руски газ

    Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич обсъдиха по телефона ситуацията в Украйна и събитията около Косово. „Обменът на ...
    29.05.2022
    6 552
    101
  • Вучич: Сърбия не е ничия слугиня

    Европейският съюз може да наложи санкции на Сърбия, ако Белград не въведе санкции срещу Русия, каза сръбският президент Александър Вучич. По думите му ...
    28.03.2022
    4 935
    64
Новини по държави: