Отидете към основна версия

903 5

Кипър изпраща храни и лекарства на Украйна

  • украйна-
  • кипър-
  • храна-
  • война-
  • лекарства-
  • хуманитарна помощ

Предоставените медицински продукти са на стойност 700 000 евро

Снимка: БГНЕС/ EPA

Петнайсет корабни контейнера с храни, лекарства и други необходими материали съдържа първата пратка в подкрепа на Украйна, която ще отпътува от Кипър във вторник. Това е най-голямата хуманитарна помощ, изпращана някога от страната, също жертва на инвазия, предаде БНР.

С дарените продукти от граждани, организации, общини, партии и парламента са напълнени 250 палета с храни и 32 палета с лекарства, което е достатъчно за общо 15 корабни контейнера, съобщиха от администрацията на пристанището в Лимасол, откъдето ще отплава търговският кораб с пратката. Най-голямата хуманитарна акция в историята на Кипър започна на следващия ден след руската инвазия в Украйна, като бяха разкрити над 40 пункта за събиране на дарения.

Предоставените медицински продукти са на стойност 700 000 евро. Кипърската фармацевтична компания "Медохеми", която има мощности в Украйна, вече е доставила лекарства на стойност половин милион евро. Кипърският Червен кръст осигурява 1500 комплекта предмети за лична хигиена. Пратката включва и оборудване, свързано с гражданска защита (палатки, спални чували, аптечки и други). Компанията за управление на контейнерните терминали на пристанището в Лимасол подкрепи кампанията, като обяви нулеви такси за всички контейнери, които са част от хуманитарната помощ за Украйна. В Централната банка на страната е открита специална банкова сметка за солидарност с украинския народ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини