Отидете към основна версия

7 048 148

САЩ одобриха продажбата на осем изтребителя на България

  • ф-16-
  • f-16-
  • сащ-
  • българия-
  • изтребители-
  • продажба

НАТО подсилва източния си фланг

Снимка: Shutterstock

Американското правителство обяви, че е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 на България, "за подсили сигурността" на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде Франс прес.

В комюнике Държавният департамент на САЩ заяви, че е уведомил американския Конгрес за намерението си да продаде тези изтребители и боеприпаси на българската страна за сумата от 1,67 милиарда долара. Държавният департамент не уточни дали тази продажба би могла да проправи път за предоставяне на Украйна на бойни самолети съветско производство, с каквито разполага България, отбелязва АФП.

Агенция Ройтерс, която цитира американското министерство на отбраната, уточнява, че Държавният департамент е одобрил потенциалната продажба на самолети F-16 C/D Block 70 и свързано с тях оборудване за общо 1,673 млрд. долара. Според Пентагона основният доставчик ще е компания "Ликхийд Мартин" (Lockheed Martin). Одобрението на Вашингтон се случва на фона на войната в Украйна. На 24 февруари Русия предприе пълномащабна военна агресия на украинска земя. Американският президент Джо Байдън на няколко пъти подчерта, че ако Русия дръзне да атакува територия на натовска държава, ще се сблъска челно с пълната мощ на американската армия.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 108 гласа.

Свързани новини