Отидете към основна версия

10 580 23

Байдън: Исторически момент!

  • джо байдън-
  • президент-
  • сащ-
  • катанджи браун джаксън-
  • съдия-
  • върховен съд

Американският президент приветства приемането от Сената на кандидатурата на Катанджи Браун Джаксън като първата афроамериканка - съдия в американския Върховен съд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Истински исторически момент” - така американският президент Джо Байдън определи приемането от Сената на кандидатурата на Катанджи Браун Джаксън като първата афроамериканка - съдия в американския Върховен съд, предаде БНР.

Байдън отбеляза гласуването на кандидатурата по време на събитие в Белия Дом, на което се изказаха както Джаксън, така и вицепрезидентът Камала Харис.

При следващото заседание в новия му състав американският Върховен съд за първи път в историята няма да има мнозинство от бели мъже. Потвърждаването на кандидатурата на Джаксън се приема като голяма стъпка към трансформиране на високите етажи към по-представителни за разнообразието на населението на Съединените щати.

“Обичам тази страна, нашата конституция и правата, които ни правят свободи”, заяви в емоционална реч Джаксън. Тя също каза, че приемането на кандидатурата ѝ изпраща сигнал, че в Америка всичко е възможно.

От своя страна президентът Байдън посочи напрегнатите мигове на “словесни нападки, гняв и постоянно прекъсване” по време на изслушването на Джаксън в Сената и заяви, че бъдещият нов член на Върховния съд е олицетворение на думата “достойнство.” Байдън също похвали и юридическите познания на Джаксън.

От трибуната на Южната поляна на Белия Дом в речта си вицепрезидентът Камала Харис заяви, че Джаксън ще вдъхнови “поколения от лидери.”

Номинацията на Джаксън бе приета в четвъртък с гласове и от двете партии. Приемането от Сената на кандидатурата ѝ за съдия във най-висшата съдебна инстанция е успех за президента Байдън няколко месеца преди изборите за конгрес на фона на критики за справянето му с икономиката и рейтинг на одобрение около 41-42 процента.

По време на кампанията си за президент Байдън отправи обещание именно да включи първата афроамериканка съдия във Върховния съд.

Върховният съд е инстанция от девет съдии където се решават някои от най-разгорещените дебати по социални теми.

Джаксън получи 53 гласа за и 47 против. Тя ще заеме мястото на Стивън Брайър. Брайър се очаква да напусне поста си през лятото.

Сред присъствалите на събитието на Южната поляна на Белия Дом бяха семейството на Джаксън, членове на кабинета и сенатори, които гласуваха “за” кандидатурата ѝ.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 29 гласа.

Свързани новини

  • Значителна ескалация от САЩ

    Пресата в САЩ и Великобритания коментира факта, че вчера Джо Байдън употреби думата "геноцид", говорейки за действията на руската армия в Ук ...
    13.04.2022
    4 977
    66