Отидете към основна версия

1 680 30

Гърция призова Турция да спре да нарушава въздушното ѝ пространство

  • гърция-
  • турция-
  • нато-
  • йенс столтенбер-
  • ердоган

Гърция обмисля задействане на противоракетната отбрана на егейски острови 

Снимка: Shutterstock

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Турция да спре с нарушенията на гръцкото въздушно пространство, поведение, което според него подкопава единността на НАТО в труден период след руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Вчера гръцкото външно министерство връчи нота на турския посланик в Атина заради полети на турски изтребители в Егейско море, твърдейки, че те са незаконна и „неприемлива провокация“.

Мицотакис заяви, че е информирал генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за създалата се ситуация.

„Заявих ясно на генералния секретар, че подобен тип поведение от партньор в НАТО …. е неприемливо“, посочи гръцкият премиер.

„То подкопава европейската сигурност и единността на НАТО в момент, в който всички страни-членки на НАТО е нужно да останем обединени, тъй като сме изправени пред агресията на Русия в Украйна“, посочи още гръцкият премиер.

Турски официален представител не е отговорил на искане за коментар по случая.

Агенцията припомня, че Мицотакис се срещна през миналия месец с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Сега той е заявил, че поведението на Турция подкопава напредъка, направен на срещата му с Ердоган.

На съвместна пресконференция с финландския си колега Сана Марин, която е на посещение в Атина, Мицотакис е отбелязал и факта, че Турция не прилага нито една от санкциите на Европейския съюз срещу Русия. „Това не е типично поведение на държава, която желае да се присъедини към европейското семейство", е заявил той.

Вчера от гръцкото външно министерство връчиха на турския посланик в Атина нота заради полети на турски военни самолети над острови в Егейско море.

Днес по нареждане на гръцкия външен министър Никос Дендиас на посланика е връчена втора протестна нота. Причината за нея е рекордният брой нарушения на въздушното пространство на Гърция от страна на турски изтребители Ф-16.

Според информация на в. „Прото тема“ в рамките на едно денонощие турски изтребители са извършили 168 нарушения, като 118 пъти са навлезли във въздушното пространство на Гърция. Случаите на ниско прелитане над населени райони са били 41.

Изтребителите са летели в района на островите Самос, Имия, Калимнос, Родос, Кастелоризо.

Обсъжда се заради създалата се ситуация да бъде активирана противоракетната отбрана на острови в Егейско море, посочва в. „Прото тема“, позовавайки се на източници от министерството на отбраната на Гърция. Според информацията противоракетните системи са извадени от военните полигони и са разположени според отбранителните планове. Не е изключено, ако турски изтребители отново навлязат над острови като Родос, Самос, Кос, Лерос, Карпатос и Калимнос, те да бъдат прихванати от гръцката противовъздушна отбрана, пише „Прото тема“.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: