Отидете към основна версия

2 776 71

Последните защитници на Мариупол получили заповед да запазят живота си

  • олексий резников-
  • украйна-
  • война-
  • мариупол-
  • донецка област

На защитниците на град Мариупол в Донецка област е наредено да запазят живота си,заяви министърът на отбраната Олексий Резников

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На защитниците на град Мариупол в Донецка област е наредено да запазят живота си.

Това е заяви министърът на отбраната Олексий Резников, цитиран от УНИАН.

"Днес се провеждат много сложни и важни процеси, включително преговори с помощта на Червения кръст. В резултат на това е евакуацията на ранените в тежко състояние и още ранени. Нашият план е да ги запазим живи и след това да ги освободим", казва министърът.

Той заявява още, че защитниците на Мариупол са герои, тъй като заповедта да се задържат руските нашественици, да не се допускат до Запорожие, нататък в Донбас и те да се изтеглят от Киев, е била изпълнена.

"Сега те имат нова заповед - да спасят живота си, Украйна има нужда от тях. Това е най-важното", казва Олексий Резников.

От друга страна украинските агенции цитират и заместник-министъра на отбраната Анна Маляр, която отбелязва, че няма друга формула за спасяване на украинските защитници на Мариупол, освен тази, която се използва в момента.

Маляр е говорила на брифинг в Киев. Според нея основният въпрос сега е операцията по спасяването на украинските бойци, които защитават Мариупол.

В рамките на първата фаза на операцията 53 тежко ранени украински войници бяха евакуирани в окупирания Новоазовск, а 211 войници, които са в задоволително състояние, са били евакуирани в окупираната Еленовка.

"Операцията ще продължи, докато тези лица не се върнат на контролираната от Украйна територия. За съжаление в тази ситуация не е възможна военна деблокада и не може да се използва друга спасителна формула освен тази. Това беше единственият изход", подчертава Маляр.

Тя уточни, че за по-нататъшното връщане на украинските защитници на Мариупол е необходима процедура за размяна.

Заместник-министърът заяви също, че украинските власти знаят броя на украинските военни, които все още се намират в завода "Азовстал". Тя не посочва обаче брой и обяснява, че обхватът на спасителната операция представлява чувствителна информация и призова да не се правят предположения за това какви са шансовете за спасяване на украинските военни оттам.

"Точно както не е правилно да се отговори на въпроса кога ще приключи войната. Това е процес и в него има толкова много компоненти, които могат да го променят почти ежеминутно. Така че единственото, което може да се каже тук, е, че украинската държава прави всичко възможно и невъзможно, за да спаси украинската армия. Гордеем се с тях и те са нашите герои", добави Маляр.

"Надяваме се, че тази спасителна операция ще завърши добре", подчертава Маляр.

По-рано руските агенции съобщиха, че в Руската Дума се подготвя закон, с който да се забрани размяната на украински бойци от подразделението със специално предназначение "Азов", които бяха отведени от Мариупол.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: