Отидете към основна версия

919 6

Република Сръбска е против въвеждането на санкции срещу Москва

  • република-
  • сръбска-
  • санкции-
  • москва-
  • русия-
  • правителство-
  • против

Заяви сръбският член на колективното босненско председателство, Милорад Додик

Снимка: БГНЕС

Сръбският член на колективното босненско председателство, Милорад Додик, заяви, че Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина, и нейният парламент са против въвеждането на санкции срещу Москва заради руската инвазия в Украйна, съобщи босненската сръбска телевизия РТРС.

Република Сръбска потвърди заключенията на Народната скупщина против въвеждането на санкции срещу Русия. С тези заключения е потвърдена нашата неутрална позиция, която е единствената правилна и в интерес на нашите граждани, написа в Туитър Додик, предаде БТА.

Додик отбелязва, че целият свят усеща последиците от кризата и в тази връзка приоритет на властите в Република Сръбска е да осигурят на гражданите достатъчно храна, енегоносители и енергия. Той подчертава, че Република Сръбска остава ангажирана със запазването на мира, спазването на Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната в Босна през 1995 година, и продължава по пътя за интеграция в ЕС.

След войната в Босна (1992-95 година), съгласно условията на договореното с посредничеството на САЩ Дейтънско мирно споразумение, Босна беше разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, а двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително тричленното президентство, съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини