Отидете към основна версия

3 049 67

Руски депутат иска да отмени независимостта на Литва

  • литва-
  • русия-
  • украйна-
  • независимост-
  • руски депутат-
  • евгений федоров-
  • единна русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Руски депутат от партията на Путин смята, че е намерил законов начин да се оспори независимостта на Литва

Снимка: БГНЕС/ EPA

В руската Дума е внесен законопроект с предложение да се отмени постановлението на Държавния съвет на СССР, с което е била призната независимостта на Република Литва. Въпросният проектозакон е внесен в парламента на 8 юни и е бил изпратен и до председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.

Документът беше предложен от депутата Евгений Федоров от партията на Путин "Единна Русия". Според вносителя постановлението "ще позволи да се оспори членството на Литва в НАТО“.

Кремъл "не знае" за инициативата на депутата

Федоров смята, че когато е била призната независимостта на Литва, е бил нарушен законът на СССР, уреждащ въпросите, свързани с отделянето на съюзни републики. Нарушението се състояло конкретно в това, че законът в такива случаи е предвиждал провеждането на референдум за отделяне от Съюза на съветските социалистически републики, а такъв в Литва не е имало.

Русия е правоприемник на СССР, а според Хартата на НАТО "спорни юридически лица не могат да бъдат членове на Алианса", обяснява Федоров. Междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не е запознат с предложението на представителя на "Единна Русия".

Литва обяви независимост през 1990 година

Независимостта на Литва е призната от Държавния съвет на СССР, председателстван от Горбачов. На 11 март 1990 г. Върховният съвет на Литовската ССР издава закон за преименуване на държавата в Република Литва и обявява възстановяването на литовската независимост. На 6 септември 1991 г. Държавният съвет на СССР, председателстван от Михаил Горбачов, признава независимостта на Литва. През 2004 г. страната се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

Литва последователно се застъпва за по-строги санкции срещу Москва, а в края на май 2022 дори предложи създаването на военноморска коалиция, която да премахне руската блокада на Черно море, за да може да се изнася украинското зърно.

Автор: Екатерина Венкина

Поставете оценка:
Оценка 3 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания