Отидете към основна версия

2 795 29

Папа Франциск: Войната в Украйна "вероятно е била провокирана"

  • ватикан-
  • папа франциск-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • добро-
  • лошо-

"Не трябва да търсим добро и лошо във войната, ситуацията не е черно-бяла и войната "може би по някакъв начин е била провокирана....вече "живеем в Третата световна война", заяви папата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск отказа да различава "добро и лошо" във войната в Украйна. Той бе цитиран от италианския всекидневник La Stampa, който съобщи за разговора на папата с редакторите на йезуитските европейски списания, предава Ройтерс.

Запитан дали е на страната на руския президент Владимир Путин, папата отговори: "Не, не съм, просто съм против свеждането на сложността на ситуацията до разграничаването на добро и лошо".

Папа Франциск се надява да се срещне с главата на Руската православна църква патриарх Кирил през септември в Казахстан, добави той.

В същото изказване той заяви, че вече "живеем в Третата световна война"

В текста на разговора, който Светият отец проведе миналия месец с редакторите на йезуитските медии и публикуван във вторник в La Stampa, той също каза, че ситуацията не е черно-бяла и че войната "може би по някакъв начин е била провокирана".

Докато осъждаме "свирепостта, жестокостта на руските войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме те да бъдат решени", каза Франциск, включително оръжейната индустрия, която е сред факторите, които осигуряват стимули за войната.

"Вярно е също, че руснаците смятаха, че всичко ще свърши след една седмица. Но те се объркаха. Те се сблъскаха със смели хора, хора, които се борят да оцелеят и които имат своя история на борба", каза той.

Франциск каза, че няколко месеца преди президентът Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна, понтифексът се е срещнал с неназован държавен глава, който изрази загриженост, че НАТО "лае пред портите на Русия" по начин, който може да доведе до война.

Тогава Франциск каза със собствените си думи: "Не виждаме цялата драма, която се разгръща зад тази война, която може би по някакъв начин е била или провокирана, или не е била предотвратена".

Питайки се риторично дали това го прави "про-Путински глас", той каза: "Не, не съм. Би било опростено и погрешно да се каже такова нещо".

В неделното си обръщение папата също така призова хората да не "свекват" с войната в Украйна. "Нека не позволяваме на изминалото време да притъпи болката ни и загрижеността ни за тези мъченици", каза той

Ватикана обяви в четвъртък, че пътуването от 2 до 7 юли в ДР Конго и Южен Судан е отложено за неопределено време заради проблемите с дясното коляно на 85-годишния папа, които го принудиха да използва инвалидна количка вече повече от месец.

Източник: Ройтерс

Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.

Свързани новини