Last news in Fakti

14 Юни, 2022 11:21 2 788 29

Папа Франциск: Войната в Украйна "вероятно е била провокирана"

  • ватикан-
  • папа франциск-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • добро-
  • лошо-

"Не трябва да търсим добро и лошо във войната, ситуацията не е черно-бяла и войната "може би по някакъв начин е била провокирана....вече "живеем в Третата световна война", заяви папата

Папа Франциск: Войната в Украйна "вероятно е била провокирана" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск отказа да различава "добро и лошо" във войната в Украйна. Той бе цитиран от италианския всекидневник La Stampa, който съобщи за разговора на папата с редакторите на йезуитските европейски списания, предава Ройтерс.

Запитан дали е на страната на руския президент Владимир Путин, папата отговори: "Не, не съм, просто съм против свеждането на сложността на ситуацията до разграничаването на добро и лошо".

Папа Франциск се надява да се срещне с главата на Руската православна църква патриарх Кирил през септември в Казахстан, добави той.

В същото изказване той заяви, че вече "живеем в Третата световна война"

В текста на разговора, който Светият отец проведе миналия месец с редакторите на йезуитските медии и публикуван във вторник в La Stampa, той също каза, че ситуацията не е черно-бяла и че войната "може би по някакъв начин е била провокирана".

Докато осъждаме "свирепостта, жестокостта на руските войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме те да бъдат решени", каза Франциск, включително оръжейната индустрия, която е сред факторите, които осигуряват стимули за войната.

"Вярно е също, че руснаците смятаха, че всичко ще свърши след една седмица. Но те се объркаха. Те се сблъскаха със смели хора, хора, които се борят да оцелеят и които имат своя история на борба", каза той.

Франциск каза, че няколко месеца преди президентът Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна, понтифексът се е срещнал с неназован държавен глава, който изрази загриженост, че НАТО "лае пред портите на Русия" по начин, който може да доведе до война.

Тогава Франциск каза със собствените си думи: "Не виждаме цялата драма, която се разгръща зад тази война, която може би по някакъв начин е била или провокирана, или не е била предотвратена".

Питайки се риторично дали това го прави "про-Путински глас", той каза: "Не, не съм. Би било опростено и погрешно да се каже такова нещо".

В неделното си обръщение папата също така призова хората да не "свекват" с войната в Украйна. "Нека не позволяваме на изминалото време да притъпи болката ни и загрижеността ни за тези мъченици", каза той

Ватикана обяви в четвъртък, че пътуването от 2 до 7 юли в ДР Конго и Южен Судан е отложено за неопределено време заради проблемите с дясното коляно на 85-годишния папа, които го принудиха да използва инвалидна количка вече повече от месец.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мхм

    67 1 Отговор
    ха познай от първия път кой е провокатора

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Дуай Липа7324

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "мхм":

    кока кола, сомтаймс уор...
  • 4 дончичо

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "мхм":

    ЩАС от втори път
  • 5 стоян георгиев

    6 63 Отговор
    този папа прави същите грешки като онзи по времето на хитлер.тои смята че диктатора има нужда от обективна причина за да напдне съседите си!обективната причина при путин е да стане император,а украина е големия залък които го задави.срещата на папата с руския патриарх също ще е голям смях.да се срещнеш с руски милиционер облечен в расо не променя нищо в духовния свят.в русия основните носители на руското християнство са кадиров и бурятите ,които не са християни както и комунистическите остатъци на кгб които пък са антихристияни!

    Коментиран от #9, #13, #24, #25

  • 6 Съдба

    32 0 Отговор
    За всеки идва време за разплащане един ден пред Великия Съдник.
  • 7 Соломон

    50 3 Отговор
    Папа Франциск: Войната в Украйна "вероятно е била провокирана"
    ---------------------------------------------------------------------------------------------

    Не случайно, армията на САЩ си провежда ученията на РУСКАТА ГРАНИЦА !
  • 8 Българин

    48 4 Отговор
    И папата ви го каза.
    Войната в Украйна е провокирана от американските продажници и лакеи.

    Коментиран от #26, #27

  • 9 Паулу Курелю

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    май някой ще бъде отлъчен от църквата...стояне...

    Коментиран от #12

  • 10 те така

    13 4 Отговор
    Същата провокация правят гърците сега спрямо турците. Трупат оръжия и техника на островите , където по договор, където и гърците са се подписали не трябва да има оръжия.... да видим краят на тази провокация каква ще бъде.

    Коментиран от #17

  • 11 Бившият Варшавски

    7 21 Отговор
    договор не лаеше ли над 40г. от границата ГДР/ФРГ до нашата с Гърция и Турция. СССР имаше войски в ГДР и не е дразнел НАТО? Малка България трябваше да защитава СССР първите 1-2 дни от Турция и Гърция - това заплаха ли беше за нас? От Одеския военен окръг щели да пратят войски на летище Бургас. Като знам колко се мотаха около Украйна и никаква логистика нямаха представям си какво щеше да бъде - добре, че не стана. Русия не само че има огромна територия ами иска и санитарен пръстен около себе си от не-НАТО-вски държави.

    Коментиран от #19, #23

  • 12 стоян георгиев

    4 15 Отговор

    До коментар #9 от "Паулу Курелю":

    няма как да ме отлъчи от църквата милиционер.не вярвам в свети путин или свети сталин.
  • 13 Алфа херинга

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, Папата със сигурност има доста повече информация по случая от тебе, а и коментарът му че неназования държавен глава е казал "НАТО лае пред вратата на Русия и това може да доведе до война", трябва да те наведе на мисълта че нещата не са такива, какви изглеждат.
  • 14 Иван

    18 1 Отговор
    Само леко да се отклониш от еврейската сатанинска пропаганда, и веднага почват да те питат да не си агент на Путин.
  • 15 Некой си

    14 1 Отговор
    Йезуитски казано пред йезуитските медии.
    Аз, като обикновен инженер, нямащ нищо общо с политиката, се опитвам да правя заключения от фактите.
    А фактите са:
    1. Папата, колкото и да е вреден за християнството, има достъп до информация, до която нито аз, нито простокиро, нито родните коментатори имат.
    2. Банката на Ватикана беше първата западноевропейска банка, която отвори сметка в Газпромбанк за заплащане на природен газ.
    3. Папата, заедно с целия персонал на Ватикана, е ваксиниран със Спутник V, без да коментирам ваксърство и антиваксърство.
    4. Ватикана, заедно с Израел и Китай, са единствените авторитетни държави, които не осъждат действията на Русия в Украйна.
    Мислете с главите си, драги сънародници!
  • 16 Ген. Гурко

    9 0 Отговор
    Папата може би се уплаши, че като се яви ГОРЕ ще го питат: "Защо си лъгал и мълчал досега? Защо ?" и реши с половин уста да каже истината.

    Коментиран от #28

  • 17 Точен

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "те така":

    Мицотакис е същата харвардска американска марионетка като нашите Кирчо и Кокорчо, затова изпълнява сащ-исано поръчение да ръчка отдавна тлеещия конфликт с Турция.
  • 18 Точен

    5 0 Отговор
    А Папата-йезуит си е отдавна в тази йезуитска ковид-джендърско-милитаристична глобална далавера, но явно и той се е уплашил, че каруцата им вече е тръгнала по нанадолнището и дърпа трескаво ръчната спирачка да минимизира щетите.
  • 19 СамСиОтговори

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бившият Варшавски":

    Сам си отговори, Русия просто иска около нея да няма натовски държави ... но не сега е ултра важно, Украйна, Финландия, Швеция и ако можеше и Грузия и Молдова да станат член на НАТО. След като сам си отговорят какво искат единия и другия, защо се насилства тези държави да участват в конфронтацията САЩ-Русия. И като казваш за желязната завеса ... САЩ са зад океана, как Русия им лае на портите не разбрах, ползваш опорката че му викаме НАТО, а то всъщност си е чисто САЩ, което се крие зад други държави за да вика: ние, целия цивилизован свят искаме война тук и тук :) Легитимация на едноличното решение, чрез колективен вой - това е НАТО :)

    Коментиран от #22

  • 20 ЩеИмаИДруги

    5 0 Отговор
    ще има и пряко засегнати трети страни в конфликта - много скоро, така че който може си опича мозъка ... който не може ще участва във война. Показвали сме и при първата и при втората световна, че ние не вземаме най-адекватното решение, под натиска на "великите", който после се оказва, че 70 години не са велики, а просто окупирани и така света си продължава.
  • 21 пенсионер

    6 0 Отговор
    добро утро, свети отче !!!
  • 22 Руснаците имат

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "СамСиОтговори":

    претенции за Аляска и дори някакви територии около Сиатъл. И нас НАТО ни лаеше на турски и гръцки, а те не са само САЩ. Американците нямат сметка Украйна да влезе в НАТО(сега трябваше да я защитават), а и да влезе няма да ѝ дадат ЯО. За това, че САЩ командват си е виновна Европа. Нямат армия, харчат си за живот и разчитат на САЩ. Ние също разчитахме на СССР и те ни командваха чрез ВД.
  • 23 Перо

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бившият Варшавски":

    Коментарът ти е...жалък. Трябва да се поупражняваш,но най-вече да попрочетеш нещичко.
  • 24 Чадо мое

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Празнословието не е признак за интелигентност.
  • 25 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Дал си мнението си, видяхме, че не разбираш нищо по въпроса, отивай да спиш...
  • 26 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    След повече от 100 дни от началото на операцията само русофоб=нацист или абсолютно глупав човек не иска да види, защо се провежда тази военна операция.
  • 27 Ало, ало...

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Папата това за "лаенето на НАТО пред портите на Русия" го каза преди повече от месец в едно обширно интервю с един италиански журналист. Нито една българска медия не отрази тази част от интервюто. Аз пуснах преведеното интервю, но ФАКТИ го изтриха. Тогава папата каза в прав текст, че пращането на оръжия няма да доведе до мир.
  • 28 Ало, ало...

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ген. Гурко":

    Човека го каза преди месец още но нито една наша медия не го цитира в тази му част от интервюто.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.