Отидете към основна версия

2 535 23

Bloomberg: Светът се втурна да търси втечнен газ, конкуренцията е жестока

  • втечнен газ-
  • газ-
  • газпром-
  • русия

Природният газ е един от ключовите енергийни източници при производството на електроенергия и отопление за бита

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Конкуренцията за доставки на втечнен природен газ в света се засили, след като "Газпром" обяви намаляване на доставките на газ през газопровода "Северен поток", съобщава Bloomberg.

Енергийните компании в Южна Корея и Япония ускориха покупките на втечнен природен газ за зимата на фона на опасенията, че Европа ще започне активно да попълва липсващите си количества с втечнен газ, съобщиха търговци пред агенцията. Въпреки това, дори страни, които трудно приемат промените в цените на суровините, като Индия и Тайланд, увеличават покупките, за да избегнат недостига.

Търговците изчисляват, че спот цените на LNG в Северна Азия може да нараснат до рекордни нива, невиждани от началото на март насам.

Природният газ е един от ключовите енергийни източници при производството на електроенергия и отопление за бита. Поскъпването на газа ще доведе до още по-голямо ускоряване на инфлацията в света. При сегашното ценово ниво купувачи от развиващи се икономики като Пакистан, Бангладеш и Аржентина не могат да си позволят да извършват транзакции на спот пазарите, което води до недостиг на газ, отбелязва Bloomberg.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.

Свързани новини