Отидете към основна версия

1 977 9

КНР: В света има само един Китай и Тайван е неизменна част от него

  • китай-
  • тайван-
  • кнр-
  • сащ-
  • територия

Китай обвинява САЩ в нарушаване на суверенитета на страната

Източник: Shutterstock

Китай обвинява САЩ в нарушаване на суверенитета на страната. Това стана ясно от пресконференция на посланика на КНР у нас Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн. Според него има ясни исторически факти, че Тайван е част от Китай.

Суверенитетът и териториалната цялост на Китай никога не са разделяни, каза той. В света съществува само един Китай и Тайван е част от него, смята посланик Сяодзюн.

Напоследък ситуацията в Тайванския проток привлича вниманието на целия свят, както припомни той. На 2 август председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, пренебрегвайки енергичните протести от страна на Китай, направи високопоставено "официално посещение в Тайван", както тя твърдеше, според позиция на китайското посолство у нас. С това си действие тя подкопава сериозно суверенитета и териториалната цялост на Китай, мира и стабилността в района на Тайванския проток, като изпраща погрешен сигнал към сепаратистките сили, стремящи се към независимост на Тайван, е позицията на КНР.

Китай се противопоставя твърдо и осъжда категорично действията на Нанси Пелоси и отправя остър протест към американската страна. В същото време Китай вече е предприел редица контрамерки.

В света има само един Китай, Тайван е неотменна част от неговата територия, а правителството на Китайската народна република е единственото законно правителство, представляващо цял Китай.

От думите на посланика стана ясно, че за КНР посещението на Нанси Пелоси е политическа провокация. По мнението му тайванският въпрос е най-важният за американско-китайските отношения. Посещението на Пелоси отправило сигнал към сепаратистките групи в Тайван, че САЩ са на тяхна страна, смята китайският дипломат.

Китай започна военни учения в района на Тайван. Наложени са санкции на Нанси Пелоси и членове на нейното семейство. Китай трябва и ще реализира своето обединение, смята посланик Сяодзюн. Той вярва в националното обединение на страната. КНР ще търси мирно обединение, но си запазва правото на военна сила. Употребата на сила ще бъде крайна мярка, увери дипломатът.

За него визитата на Нанси Пелоси в Тайван не е в името на демокрацията. Когато САЩ застанат до определена страна, понякога това води до хаос, отсече Сяодзюн и даде за пример трагичната история на Ирак, Иран и Сирия.

Според дипломата Китай не е реагирал прекалено остро на визитата на Пелоси, както се твърди. "Опитайте да се поставите на наше място, коя страна би останала спокойна, ако друга я провокира и посегне на националния ѝ суверенитет?", попита китайският посланик.

Не било вярно и твърдението, че Китай променя едностранно статуквото в района на Тайванския проток.

Посланикът е категоричен, че мирното обединение ще е най-доброто не само за китайския народ, но и за целия останал свят.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания