Отидете към основна версия

3 330 74

Разчистване! Започна демонтирането на съветски паметник в Рига

  • латвия-
  • рига-
  • паметник-
  • съветски съюз-
  • русия

Демонтажът на паметника се оценява на около 2 милиона евро, а още около 200 хиляди евро дарения ще бъдат изразходвани за облагородяване на територията след разрушаването

В Рига започна работа по демонтирането на т. нар. Паметник на освободителите на Рига от нацистките нашественици (Паметник на победата), край който жители на Латвия традиционно празнуват 9 май, предава Би Би Си.

Началото на работата на 23 август съвпадна с датата на подписване на пакта Молотов-Рибентроп през 1939 г. и кампанията "Балтийският път" на 23 август 1989 г., когато жители на трите балтийски тогава все още съветски републики - Латвия, Литва и Естония, образуват жива верига по пътя, свързващ трите столици с искане на независимост от Съветския съюз.

До паметника е доставена тежка строителна техника, територията е оградена. Органите на реда предварително помолиха хората да не се събират около паметника.

В момента на започване на работата около монумента нямаше никакви протести или събиране на хора. В понеделник се проведе протест срещу събарянето му, бяха задържани седем души.

По-рано управителят на Рига Янис Ланге заяви, че паметникът няма да бъде взривен, а стелата ще бъде преместена. Демонтажът на паметника се оценява на около 2 милиона евро, а още около 200 хиляди евро дарения ще бъдат изразходвани за облагородяване на територията след разрушаването.

След началото на войната в Украйна парламентът на Латвия прие закон за разрушаване на съветските паметници, паметникът на Победата трябва да бъде демонтиран преди 15 ноември.

Демонтажът му беше подкрепен от управляващите политици и президента на страната Егилс Левитс. Мотивът беше руската агресия на територията на Украйна, както и историческият контекст - втората съветска окупация, която започна след отстъплението на нацистките германски войски от Рига.

Срещу разрушаването се противопоставя партията "Руски съюз на Латвия", която не е представена в латвийския парламент. Според проучвания на общественото мнение приблизително три четвърти от латвийците подкрепят разрушаването на монумента. Приблизително 75% от рускоговорящите жители на Латвия са против събарянето на паметника.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: